Ga naar de inhoud
Bedrijven

Brexitteams banken: 3000 pagina's met regelgeving

Archieffoto. Beeld © AFP

Nog 32 dagen tot brexit, wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie (EU) verlaat. Dat raakt veel bedrijven, waaronder banken. Hoe bereiden zij zich voor? We spraken medewerkers van de brexitteams van ABN Amro, Van Lanschot Kempen en Volksbank: "Ik heb hier een document van één bij twee meter waarop alles staat dat er speelt."

Het is nog niet zeker of er een harde brexit komt, of dat de Britten en de EU toch nog tot afspraken weten te komen. Maar er lijkt vooralsnog geen zicht op een deal. Sterker nog: hij wordt mogelijk uitgesteld.

Een harde brexit, zonder een deal met de EU, is voor veel bedrijfstakken problematisch, onder meer voor de financiële sector, legt Alexandra Dumitru uit. Zij is macro-econoom bij Rabobank en houdt zich bezig met de Britse economie en de gevolgen van de brexit.

Vrij verkeer van goederen en diensten tussen de EU en Groot-Brittannië houdt bij een harde brexit immers op. Je kunt dan dus niet zomaar diensten over de grens met Groot-Brittannië aanbieden en handelen in goederen wordt veel duurder door allerlei belemmeringen.

Ondernemers
Lees ook:
Ondernemers zenuwachtig over brexit, willen dat Rutte ingrijpt

3000 pagina's met regels

"We hebben meteen na het Britse referendum in 2016 een brexitteam opgezet, maar het eerste jaar ging het vooral om een analyse van zaken die gaan veranderen", zegt Rick Torken, landenmanager van ABN Amro UK.

Doordat er veel onduidelijkheid was over regelgeving, ging er gewoon veel tijd zitten in het interpreteren van regels. Zo kreeg hij van de Britten maar liefst 3000 pagina's hoe de nieuwe regels eruit gaan zien.

Nu meer duidelijkheid

Heel vaak zijn er ook vragen aan centrale banken over de interpretatie van wetten, aldus Torken. Maar het laatste jaar ontstond er meer duidelijkheid over en daarom is het brexitteam flink uitgebreid. Er werken zeven à acht mensen fulltime aan brexit, maar er zijn er ook heel wat die een deel van hun tijd eraan besteden.

In totaal zijn er bij de bank in de afgelopen jaren 50 tot 60 mensen mee bezig geweest, in Groot-Brittannië, maar ook op het hoofdkantoor en in EU-landen waar ABN Amro actief is. Verder zijn er niet alleen eigen juridisch adviseurs ingezet, maar er moesten ook advocaten en juristen worden ingehuurd.

Hoe
Zie ook:
Hoe wapen je je als bedrijf tegen de brexit?

Clearing

Een probleem waar banken tegenaan lopen bij een harde brexit is de clearing van euroderivaten, afgeleide financiële producten zoals opties, die in euro luiden, zegt Dumitru. Clearing is een essentieel onderdeel van de handel in derivaten en dat gebeurt nu in het geval van euroderivaten voor een heel groot deel in Londen.

De EU heeft via een tijdelijke maatregel ervoor gezorgd dat de clearing van euroderivaten in ieder geval nog een jaar in Londen kan doorgaan, om de grootste problemen te vermijden.

Tijdelijke maatregel

Maar de EU zal niet proberen om alle problemen die de harde brexit veroorzaakt op te lossen, aldus Dumitru. Ze proberen alleen de scherpe randjes voor de EU eraf te halen.

"Na 29 maart blijft het brexitteam dan ook gewoon bestaan", zegt Arjan Huisman, chief operating officer van Van Lanschot Kempen, voordat hij, hoe toepasselijk, naar een brexitmeeting moet.

Frankfurt

De Volksbank gebruikt derivaten om het risico van de balans af te dekken. Zo'n 95 procent van de clearing van de bank gaat via LCH, in Londen, zegt Bart Toering, directeur financial markets en lid van het brexitteam van de Volksbank.

Daar kan het dus nog een jaar mee doorgaan, maar op de periode daarna heeft Volksbank zich al voorbereid. De oplossing is Eurex in Frankfurt, een ander clearingbedrijf. Nadeel is wel dat er op Eurex op dit moment minder handel is dan in Londen, wat ervoor kan zorgen dat Volksbank hogere prijzen moet gaan betalen.

EU
Lees ook:
EU maakt zich op voor no deal-brexit met 14 maatregelen

Dataleveranciers

Banken hebben verder te maken met aanbieders van allerlei diensten, die in Groot-Brittannië zijn gevestigd. Daarbij kun je denken aan leveranciers van data. Na brexit zou het ook lastig worden om met hen zaken te doen.

Maar bedrijven zoals Bloomberg en Reuters hebben inmiddels activiteiten overgeheveld naar een bedrijf in de EU, zodat dit is geregeld.

'Hard of zacht maakt niet meer uit'

Ook bij andere zaken zijn er echter problemen, waar banken zich op proberen voor te bereiden. Sinds het vierde kwartaal lijkt de kans op een harde brexit een stuk groter, waardoor het team behoorlijk is uitgebreid, aldus Huisman.

Uitgangspunt van de voorbereidingen is een harde brexit, maar ook als het minder dramatisch uitpakt, dan maakt dat voor sommige zaken niet meer uit.

Beleggingsfondsen

Zo is één van de vragen waar ze zich bij Van Lanschot Kempen over buigen in hoeverre beleggingsfondsen met een Britse fondsmanager nog aan beleggers uit de EU mogen worden aangeboden.

Misschien mag dat tijdelijk wel, maar Huisman sluit niet uit dat het binnenkort voor de zekerheid niet meer zal gebeuren. Daarna zal dat niet meer zo snel worden teruggedraaid, denkt hij.

Hoe
Lees ook:
Hoe blijft de EU toch zo eensgezind tijdens brexit-onderhandelingen?

Britse bankvergunning

Toch valt het niet mee om te plannen voor brexit, zegt Christine van Waveren, woordvoerder van Triodos Bank. Van veel zaken weet je immers niet hoe het gaat aflopen. Je moet je volgens haar niet laten afleiden door wat er op het politieke vlak gebeurt, want dan krijg je misschien de verleiding om pas op de plaats te maken met voorbereidingen.

Triodos heeft in ieder geval een volledige bankvergunning voor Groot-Brittannië aangevraagd en gekregen, zodat Britse klanten vanuit daar kunnen worden bediend.