Bedrijven

Nederlands verzet haalt weinig uit: pulsvisserij in 2021 verboden

22 februari 2019 13:39 Aangepast: 22 februari 2019 13:39
Nederlandse pulsvissers aan het werk. Beeld © ANP

Nederlands verzet ten spijt, er komt een verbod op pulsvisserij. De ambassadeurs van EU-lidstaten hebben hun fiat gegeven voor het plan waar vorige week al politieke instemming over werd bereikt.

Het verbod gaat in per 1 juli 2021. Tot die tijd geldt een overgangsperiode, meldde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) eerder deze week. Toen al noemde zij de uitkomst 'teleurstellend'. 

Uitstel voor 42 vissers

Tot het verbod mag vijf procent van de Nederlandse vloot nog pulstuig gebruiken, omdat zij een vergunning hadden voor onbepaalde tijd. De rest van de vergunningen vervalt. Er zijn nu zo'n 80 Nederlandse pulsvissers, 42 mogen door tot eind juni 2021

Het besluit is 'desastreus' voor de Nederlandse vissersvloot, aldus de Vissersbond eerder tegen RTL Z. De pulsvisserij is een techniek waarbij met stroomstootjes platvissen worden gevangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dirks hele familie leeft van pulsvisserij: 'Verbod is een zware klap'

Stemming

Het Europese parlement zal nog wel over het besluit stemmen. Die stemming is waarschijnlijk eind maart. Maar de kans dat de stemming een ander resultaat oplevert is klein, halverwege januari stemde het parlement al voor een verbod.

Ook de Europese ministers van Visserij zullen er nog over stemmen, maar dat is een formaliteit. De data voor de stemmingen worden later bekendgemaakt, meldt de Europese Raad

Een laatste sprankje hoop voor de vissers mét vergunning is dat er in het persbericht wordt gehint op een uitfaseringsperiode, om de industrie aan de nieuwe omstandigheden te laten wennen. Hoe lang deze periode zou kunnen worden, staat niet gemeld. Er worden ook geen nieuwe vergunningen meer afgegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van