Bedrijven

Gerrit Zalm commissaris bij door witwasschandaal geplaagde Danske Bank

22 februari 2019 13:13 Aangepast: 22 februari 2019 13:14
Gerrit Zalm was jarenlang topman bij ABN Amro. Beeld © ANP

Gerrit Zalm is voorgedragen als commissaris bij Danske Bank, de grootste bank van Denemarken. Zijn opdracht is helpen het toezicht te verbeteren. Danske Bank wordt in meerdere landen onderzocht vanwege mogelijke betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Op de aandeelhoudersvergadering van 18 maart wordt gestemd over de benoeming van Zalm. Danske Bank kan wel wat hulp gebruiken. In Denemarken, Estland, Frankrijk en Groot-Brittannië lopen onderzoeken naar de bank vanwege witwassen.

Er zou tussen 2007 en 2014 voor in totaal 200 miljard euro aan frauduleuze betalingen via rekeningen bij de bank zijn gelopen. Dat geld kwam uit onder meer Rusland.

SEC en ministerie van Justitie

De gevolgen van de verdenkingen zijn groot voor Danske Bank. Estland heeft gevraagd of de bank zich uit het land terugtrekt. Tot overmaat van ramp heeft de bank nog de Amerikaanse toezichthouder, de SEC, achter zich aan, terwijl er al een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie liep.

De waarde van het bedrijf op de beurs is de afgelopen twaalf maanden gehalveerd. Beleggers zijn bang dat de bank forse boetes zal krijgen.

Topman ABN Amro

Gerrit Zalm was jarenlang topman bij ABN Amro. Daarvoor zat hij kort in het bestuur van DSB Bank, van Dirk Scheringa, maar die bank ging ten onder. Zalm was ook de langstzittende minister van Financiën in Nederland en topman van het Centraal Planbureau (CPB). 

Zalm was ook informateur van het kabinet Rutte III. Nu is hij toezichthouder bij kredietbeoordelaar Moody's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van