Bedrijven

Galapagos: 2019 wordt jaar van filgotinib, 'ons eerste medicijn'

22 februari 2019 11:29 Aangepast: 06 december 2019 16:22
Topman Onno van de Stolpe van Galapagos. Beeld © ANP

Biotechbedrijf Galapagos behaalde over 2018 een flink hogere omzet, terwijl het verlies fors daalde. Ceo Onno van de Stolpe kijkt uit naar de goedkeuring die dit jaar moet worden verkregen om het middel filgotinib, het eerste medicijn van het bedrijf, op de markt te mogen brengen.

Galapagos heeft een prima jaar achter de rug. Dat komt mede door een mooi vierde kwartaal. Over heel 2018 steeg de omzet van 127 miljoen euro tot bijna 289 miljoen euro. Dat is meer dan door analisten was verwacht.

Verlies liep terug

Ook het resultaat viel mee: het verlies liep terug van 115,7 miljoen euro tot 29,2 miljoen euro. In de markt was gerekend op een verlies van zo'n 69 miljoen euro.

In de maanden oktober tot en met december verdrievoudigde de omzet zelfs bijna tot 106,4 miljoen euro. En er werd een nettowinst gerealiseerd van 15 miljoen euro, terwijl in dezelfde periode van vorig jaar nog een verlies van 30 miljoen werd geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Beleggen in biotech: casino of niet?

'Jaar van reumamedicijn'

Topman Onno van de Stolpe zegt tegen RTL Z dat 2019 het jaar wordt van hun middel filgotinib, tegen onder meer reuma, waar ze al sinds 2003 in investeren. Galapagos wacht nu op de laatste testen.

Als dat goed gaat, dan zal het de autoriteiten in Europa, de VS en Japan om goedkeuring vragen om het medicijn op de markt te mogen brengen. Dat zou dan volgend jaar moeten gebeuren. "Dat is een enorme mijlpaal voor ons, met name omdat het onze eerste medicijn is", aldus Van de Stolpe.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kijk terug: Galapagos-ceo kijkt dagelijks naar de beurskoers

'6 miljard omzet per jaar'

Volgens analisten kan filgotinib op het hoogtepunt een omzet van tussen de 4 en 6 miljard euro per jaar behalen. Die opbrengsten zijn niet trouwens helemaal voor Galapagos alleen, zij moeten worden gedeeld met de Amerikaanse partner Gilead.

Volgens zakenbank Cantor Fitzgerald kunnen goede resultaten de goedkeuring van filgotinib door de Amerikaanse toezichthouder FDA versnellen. Galapagos kan dan eerder dan verwacht filgotinib in de Verenigde Staten aan de man brengen.

Andere medicijnen

Ook met andere medicijnen boekt Galapagos vooruitgang. Het gaat trouwens om 'kandidaatmedicijnen', omdat er nog geen toestemming is van de autoriteiten om ze op de markt te brengen. Daarvoor moet er ook nog een traject van testen worden doorlopen. Die testen zijn onderverdeeld in verschillende fasen.

De ontwikkeling van kandidaatmedicijnen voor de behandeling van idiopathische longfibrose (IPF) laat veelbelovende resultaten zien. Een ander middel tegen artrose kreeg een vergunning in de VS via een versneld proces.

Het enige negatieve geluid was de herstructurering van de samenwerkingsovereenkomst in het onderzoek naar taaislijmziekte met farmaceut AbbVie.

1,3 miljard in kas

Galapagos moet veel geld moet steken in testen voor geneesmiddelen en de uitbreiding van de onderzoeks- en de commerciële afdeling. Daarom verwacht het dat er in 2019 tussen de 320 en 340 miljoen euro uit de kas zal vloeien.

Dat hoeft geen groot probleem te zijn voor Galapagos. Eind december had het 1,3 miljard euro in kas. Daarmee kan Galapagos dus nog even vooruit. Het bedrijf heeft trouwens bijna geen schulden. Het eigen vermogen is 84 procent van het balanstotaal.

Aan grote overnames denkt Van de Stolpe niet. Galapagos heeft immers een aantal producten in de pijplijn die uiteindelijk moeten uitgroeien tot medicijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van