Ga naar de inhoud
Bedrijven

Volkswagen-ceo vreest dat Trump zijn bedrijf miljarden kan kosten

Volkswagen-ceo Herbert Diess Beeld © EPA

Als de Amerikaanse president Trump zou besluiten om hoge importheffingen in te stellen voor Europese auto's, dan kan dat Volkswagen zo'n 2,5 miljard dollar gaan kosten. Per jaar.

Dat zegt Volkswagen-topman Herbert Diess in een interview met The Financial Times. Diess noemt de nieuwe dreigementen van Trump 'beangstigend'.

Spookbeeld

De schatting van 2,5 miljard is gemaakt door adviesbureau Evercore ISI, maar volgens Diess komt dat aardig in de buurt van het zwartste scenario.

Het spookbeeld van een Amerikaanse importheffing van 25 procent op Europese auto's is opeens weer actueel. Vorig jaar dreigde Trump daar ook al mee, maar verdere escalatie van het handelsconflict tussen de EU en de VS werd voorkomen nadat Commissievoorzitter Juncker en Trump hadden afgesproken om een nieuwe deal te sluiten.

Lastig, die EU

Vorige maand nog zei Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström dat de EU bereid is om alle handelsbarrières die er zijn voor goederen op te heffen, als de VS dat ook doet. Malmström benoemde zelfs nog expliciet de heffingen op auto's.

Het leek dus goed te gaan, maar gisteren bracht Trump de angst in de markt weer terug. De president dreigde opnieuw de Europese auto's zwaar te gaan belasten als er geen nieuwe handelsdeal met de EU komt. "We proberen een deal te maken. Ze zijn erg lastig om een deal mee te maken, de EU", voegde hij eraan toe, schrijft Bloomberg.

Gevaar voor de nationale veiligheid

Opmerkelijk is de manier waarop de Amerikanen de mogelijke importheffingen lijken te gaan verantwoorden. Het ministerie van Handel heeft een onderzoek uitgevoerd naar de gevaren van Europese auto's voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Dat nog vertrouwelijke onderzoek is inmiddels afgerond en ligt op het bureau van de president. Als de conclusie inderdaad is dat de Europese auto's een gevaar voor de nationale veiligheid vormen, kan dat als reden aangevoerd worden om de handelsbelemmeringen in te voeren.

Deze strategie zou bekend in de oren kunnen klinken, want vorig jaar werd hij ook toegepast om importheffingen op staal en aluminium op te leggen. Die maatregelen zijn nog steeds van kracht.