Bedrijven

Plasticban is buitenkans voor Nederlandse ondernemers

21 februari 2019 16:29 Aangepast: 21 februari 2019 16:31
Nico Osse naast producten gemaakt van zijn bioplastic. Beeld © RTL Nieuws

Het gebruik van plastic moet de komende jaren flink worden teruggedrongen en plastic verpakkingen moeten in 2025 volledig recyclebaar zijn. Dat hebben het kabinet, milieuorganisaties en bedrijven vandaag met elkaar afgesproken. Een buitenkansje voor Nederlandse startups die zich op alternatieven voor plastic hebben gestort.

Vorige week werd al bekend dat supermarkten de hoeveelheid plastic in 2025 met 20 procent willen verminderen. Nu volgen organisaties en het bedrijfsleven (zie kader onder).

"Met dit Plastic Pact gaan we echt verder en sneller dan waar bedrijven volgens Europese wetgeving straks tot verplicht worden", stelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Bioplastic

Van plastic moeten we af, want het is vervuilend, kost teveel energie en is niet afbreekbaar. De grondstof ervoor - olie - raakt uiteindelijk op en dus kunnen we maar beter werken aan een alternatief.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit voorspellen dat het aandeel bioplastic - plastic gewonnen uit natuurlijke producten - tot 3 procent toeneemt in 2020 en zelfs richting 20 tot 50 procent zal gaan halverwege deze eeuw. Technisch gezien kan zelfs 90 procent van de huidige kunststoffen worden vervangen door bioplastics. 

Nederlandse alternatieven

Verschillende Nederlandse startups lopen voorop in het ontwikkelen van die alternatieven. Zij zagen de vraag naar bioplastic de afgelopen jaren al explosief toenemen en verwachten dat plasticban de vraag nog verder zal opdrijven.

Zo ook Nico Osse uit het Zeeuwse Kruiningen. Zijn BioBase plastic wordt gemaakt van Indische palmbladeren, en gaat inmiddels de hele wereld over. "We hebben net deals gesloten met bedrijven uit Singapore, Turkije, Mexico en China." 

Korrels kunnen in bestaande machines

Osse levert bedrijven korrels aan die zij omgieten tot bijvoorbeeld koffiecapsules, plantenpotten, bordjes, bestek en SIM-kaarten. Producten waar voorheen standaard plastic voor gebruikt werd.

"Handig aan onze korrels is dat fabrikanten ze gewoon in hun bestaande machines kunnen gooien, en er niks in hun productieproces hoeft te worden aangepast. Dan is de overstap van regulier plastic naar ons bioplastic snel en kosteloos gemaakt."

Producten van BioBase. Producten van BioBase.

Composteren

Dat hebben de producenten ook begrepen. "Over heel vorig jaar hebben we een vrachtwagen vol aan grondmateriaal verkocht. Inmiddels is één vrachtwagen niet meer genoeg", vertelt Osse. "De afname van onze korrels ligt nu duizenden tonnen hoger dan toen we twee jaar geleden begonnen."

Bijzonder aan zijn product is volgens Osse dat je er stevigere producten mee kan maken, die nog steeds afbreekbaar zijn. Ze composteren vanzelf als ze in de buitenlucht komen. Binnen 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de dikte van het product, is er niks meer van over.

Algen en zeewier

Ook het 'plastic' van Eric Klarenbeek is niet om aan te slepen. Zijn bronmaterialen klinken als de ingrediënten van een Aziatische wokmaaltijd: paddenstoelen, algen en zeewier. Alle drie de materialen afzonderlijk verwerkt Klarenbeek met zijn bedrijf Krown-design tot bioplastic.

Klarenbeek kweekt, oogst en droogt de algen en het zeewier om ze vervolgens te verwerken tot een grondstof voor 3D-printers. Daarmee kunnen vervolgens alle mogelijke voorwerpen worden gemaakt. 

Afgelopen zomer opende hij in Den Bosch een fabriek die de paddenstoelen verwerkt. Een fabriek om het zeewier en de algen mee te bewerken tot plastic is ook aanstaande.  

Uit deze algen maakt Krown-design bioplastic. Uit deze algen maakt Krown-design bioplastic.

Onderzetters van paddenstoel

"Onlangs zijn er nog 10.000 onderzetters gemaakt van onze paddenstoelen", vertelt Klarenbeek trots. De impact van zijn plasticvervanger wordt pas echt duidelijk als hij uitlegt dat er nu op grote schaal ook verpakkings- en bouwmaterialen van kunnen worden gemaakt.

"Van ons paddenstoelenmateriaal kan een alternatief voor piepschuim gewonnen worden, dat is wel echt een doorbraak." Inmiddels produceert Klarenbeek’s paddenstoelenfabriek 4000 liter aan materiaal per week.

Chemie en planten

Naast deze twee ontwikkelaars zijn er binnen ons land nog tal van startups die met suikerbieten, maïs of aardappelen een alternatief voor plastic maken. Osse weet wel hoe het kan dat juist Nederlandse bedrijven hierop inzetten.

"Ons land heeft zowel een uiterst ontwikkelde chemiesector als sterke agrarische sector. Bioplastic opereert op het snijvlak van die twee. Je moet kennis hebben van hoe plantaardig materiaal is opgebouwd en hoe het reageert, en je moet snappen welke chemische processen er nodig zijn voor het verwerken ervan."

Plastic Pact

De deelnemers aan het Plastic Pact committeren zich aan de volgende vier doelstellingen voor het jaar 2025:

  1. Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent recyclebaar plastic.
  2. In 2025 gebruiken we 20 procent minder plastic dan in 2017.
  3. Minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.
  4. Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, zullen moeten bestaan uit minimaal 35 procent plastic dat gerecycled is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van