Ga naar de inhoud
Bedrijven

Intertoys nu echt failliet, winkels blijven wel open

Intertoys Beeld © ANP

Speelgoedketen Intertoys heeft faillissement aangevraagd. De winkels blijven voorlopig open. Geprobeerd wordt om via een doorstart zoveel mogelijk banen en winkels te behouden. De cadeaubonnen kunnen tot en met komende zondag worden ingewisseld.

Het doek is nu echt gevallen voor Intertoys. Anderhalve week geleden werd al uitstel van betaling aangevraagd. Dat is vaak een voorportaal van een faillissement.

Voor de 3200 medewerkers die werken in de 286 eigen winkels, de twee distributiecentra en het hoofdkantoor is de toekomst onzeker. Hun salaris over februari is vandaag uitbetaald, maar er is voor hen wel ontslag aangevraagd. Daarbij geldt een opzegtermijn van vier tot zes weken, dat verschilt per werknemer. Gedurende die tijd blijven de werknemers doorbetaald.

Er zijn in Nederland ook nog iets meer dan honderd franchisevestigingen van Intertoys. Die vallen niet in het faillissement. Zij zullen voorlopig nog wel worden beleverd.

Cadeaubonnen: tot en met zondag

Wie nog cadeaubonnen heeft liggen van Intertoys, kan die nog tot en met zondag inwisselen, vertelt de woordvoerder van Intertoys. De giftcards zijn ook in de franchisevestigingen om te ruilen. "Daar zijn afspraken over gemaakt."

Speelgoed kan worden geruild zolang de winkels open zijn, maar je kunt niet meer je geld terugkrijgen.

Doorstart

De bewindvoerders zijn als curatoren aangesteld voor de afwikkeling van het faillissement. Er wordt bekeken of er een (gedeeltelijke) doorstart van Intertoys kan plaatsvinden. Hier wordt met verschillende partijen over gesproken. Hoeveel dat er zijn wil een woordvoerder niet zeggen, alleen dat het er meer dan twee zijn.

Als het tot een doorstart komt, dan is de kans wel groot dat een aantal winkels in Nederland gesloten zal worden, aldus de woordvoerder. Hij wil echter geen schatting maken over hoeveel winkels het dan zal gaan.

België

Ook de activiteiten in België vallen niet onder het faillissement. In België zijn er maar twee winkels van de Intertoysformule. Het overgrote deel, rond de 40, is vestigingen van Bart Smit. De Bart Smit-winkels in België worden waarschijnlijk op korte termijn verkocht, die afspraken zijn bijna rond, aldus de woordvoerder.

Directeur
Lees ook:
Directeur Intertoys: we hebben last van internet, Kruidvat en Aldi

Internet en discounters

Intertoys zegt te lijden onder de opkomst van webshops. Daardoor zou de totale omzet van speelgoedwinkels in de afgelopen tien jaar met de helft zijn gedaald.

Ook klaagde de directeur onlangs tegenover RTL Z over discounters als Aldi, Kruidvat en Lidl, die alleen rond de kerst speelgoed verkopen, en dan ook nog heel goedkoop.