Ga naar de inhoud
Bedrijven

Picnic weigert supermarkt-cao te volgen, 'niet van deze tijd'

Een werknemer van Picnic in het distributiecentrum in Utrecht. Beeld © Archieffoto ANP

Vakbond FNV stapt naar de rechter om een supermarkt-cao af te dwingen voor personeel van Picnic. Picnic-medeoprichter Michiel Muller vindt dat het bedrijf daar niet in past en wil juist werken aan een cao voor e-commerce.

De vakbond vindt dat Picnic-medewerkers structureel te weinig betaalt door de cao voor supermarktpersoneel niet toe te passen. De bond heeft een ultimatum gesteld aan Picnic om met voorstellen voor een cao te komen, maar de online supermarkt ziet daar geen brood in.

"Wij zijn niet tegen een collectieve overeenkomst, maar het moet wel een cao zijn die bij ons ritme past", zegt Muller tegen RTL Z. "De supermarkt-cao is een oude jas die stamt uit 1970 - die past ons niet. Wij staan er honderd procent voor open om een cao te maken voor e-commerce."

Picnic
Lees ook:
Picnic reageert op aantijging: 'Slechte omstandigheden? Onzin'

Snelle groei 

Online supermarkt Picnic maakt een stormachtige groei door. In amper drie jaar tijd is het bedrijf gegroeid naar 200.000 klanten en worden er boodschappen bezorgd in 66 plaatsen. Het aantal vierkante meters distributiecentrum groeide van 3000 naar 52.000 en er werken inmiddels 3000 mensen voor het bedrijf.

Door die groei komt Picnic nu ook regelmatig FNV tegen. Eind vorig jaar klaagden verschillende medewerkers van Picnic over hoge werkdruk en een lage beloning. Daarnaast schetste de bond een beeld van een bedrijf dat het niet nauw neemt met de veiligheid van werknemers en arbeidsomstandigheden.

75.000
Lees ook:
75.000 mensen op de wachtlijst: Picnic kan vraag grote steden niet aan

Gesprekken met medewerkers

Daar is Michiel Muller het niet mee eens, zei hij eerder al tegen RTL Z. Hij benadrukt nu dat het bedrijf heel snel groeit en dat er veel gepraat wordt met medewerkers. "Daar hoort ook bij dat we nadenken over hoe we verder gaan. Eind vorig jaar kwamen onze medewerkers met een lijst van dingen die beter konden op veiligheidsgebied." 

Dan ging het bijvoorbeeld over schappen die te hoog waren of over de hendels van trekkarren, die blessures konden opleveren. "We hebben nu bumpers op de karren zitten zodat medewerkers hun handen niet beschadigen. Ook hebben we opruimuren ingeroosterd zodat we beter schoonmaken. Het waren allerlei dingen en we zijn juist blij dat de medewerkers daar mee komen."

'Niet meer van deze tijd'

Een van de klachten van FNV is dat Picnic, door niet de supermarkt-cao te hanteren, medewerkers minder betaalt en geen toeslag uitkeert voor bijvoorbeeld werken op zondag. "Maar dat is ook niet meer van deze tijd", zegt Muller. "Die afspraken zijn vijftig jaar oud. Dan kan een student die op zondag werkt dubbel betaald krijgen en een huismoeder die alleen doordeweeks kan werken niet." 

De huidige supermarkt-cao geldt sinds 2017. Volgens Marianne Jekkers van FNV valt Picnic momenteel wel degelijk onder de supermarkt-cao. "Ze zeggen dat ze geen supermarkt zijn, maar hebben wel degelijk een virtuele winkel met daarachter een distributiecentrum. Die mensen doen gewoon hetzelfde werk als bij een supermarkt, maar dan voor twee euro per uur minder. Wij vinden dat alle mensen in een distributiecentrum meer moeten krijgen dat het minimumloon." Picnic zit daar nu iets boven. 

Afspraken voor hele sector

Volgens Muller komt het bedrijf in een volgende fase terecht en hoort daar een nieuwe cao bij. "We zijn een voorloper in een groeiende sector, dus wat is een mooier moment om een vernieuwingsslag te maken? Daarin kunnen we zeker de goede dingen van een andere cao meenemen."

Muller is niet zozeer tegen de cao als fenomeen. "Zeker niet. Maar voor de FNV is het tekenen bij het kruisje, of niet. En als je een week als ultimatum krijgt, moet je wel heel snel praten", grapt hij. "We hopen dat we wel verder kunnen praten met FNV, maar we hebben niet binnen een week een nieuw plan uit de grond gestampt. Toch hopen we dat we afspraken kunnen maken met de hele e-commerce-sector." 

FNV loopt niet direct warm voor dat voorstel. "Het is niet aan ons om nu samen met Picnic die wetgeving te gaan ontduiken. Als er nieuwe branches ontstaan kun je op termijn wel kijken of je daar een nieuwe cao voor kunt afsluiten", zegt Jekkers. "Het betalen van toeslagen aan mensen die op onprettige tijden werken is geen ouderwets principe. De privélevens van mensen spelen zich in weekenden en avonduren af, het is juist van deze tijd om daar rekening mee te houden."