Bedrijven

Volkswagen wil CO2-taks opleggen aan vervuilers binnen het bedrijf

16 februari 2019 14:59 Aangepast: 16 februari 2019 15:08
Volkswagentopman Herbert Diess. Beeld © Getty Images

Rond de uitstoot van de auto's van Volkswagen hangt de geur van gesjoemel, maar het bedrijf wil het leven beteren. Het bedrijf wil in 2050 klimaatneutraal auto's bouwen en om dat te bereiken overweegt het om de vervuilers bínnen het bedrijf te laten betalen.

Afdelingen binnen het bedrijf gaan belasting betalen voor de uitstoot die ze veroorzaken met de werkzaamheden. De belasting wordt geheven op het verbruik van stroom, water en brandstof, meldt Der Spiegel. De Duitse nieuwssite heeft een brief van ceo Herbert Diess in handen, waarin het plan uit de doeken wordt gedaan.

 

Privéjet

Het beleid zou bijvoorbeeld ook gaan gelden voor managers die gebruik maken van de interne privéjetdienst die Volkswagen heeft. Per veroorzaakte ton CO2-uitstoot, gaan gebruikers van een VW-jet 100 euro betalen.

Volkswagen, waar ook merken als Porsche, Audi en Skoda onder vallen, wil de opbrengst van de CO2-taks gebruiken om projecten om het klimaat te beschermen, zoals het aanplanten van regenwouden, te financieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volkswagen pompt 70 miljard in elektrisch, maar blijft diesels koesteren

Plan Klaver

In Nederland wordt ook gepleit voor het invoeren van een belasting op de uitstoot van CO2 door bedrijven, onder meer door GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij pleit voor een belasting van 25 euro per ton, die in 2050 zou moeten oplopen tot 200 euro per ton.

Een extra heffing, bedrijven betalen ook al via het kopen van emissierechten, stuit vaak op veel verzet van grote bedrijven. De directeur van Tata Steel bijvoorbeeld zegt dat zijn bedrijf failliet gaat als er zo'n uitstoottaks komt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van