Bedrijven

Porsche waarschuwt Britse klanten voor prijsstijging bij harde brexit

16 februari 2019 09:40 Aangepast: 16 februari 2019 11:43
Een Porsche Panamera in Londen, met op de achtergrond het Britse Lagerhuis. Beeld © Getty Images

Automaker Porsche rekent een harde brexit door aan Britse klanten die hun auto na de 29 maart afgeleverd krijgen. De aankoop van hun sportwagen kan dan wel eens 10 procent duurder uitvallen, waarschuwt de automaker.

Dat komt omdat het Verenigd Koninkrijk na een harde brexit geen onderdeel meer is van de douane-unie en er dus importtarieven betaald moeten worden.

Het bericht aan de klanten is bedoeld als een voorzorgsmaatregel om hen de tijd te geven iets te regelen, meldt het bedrijf aan persbureau Bloomberg. Klanten die voor 17 januari al een aanbetaling hebben gedaan, hoeven nergens bang voor te zijn.

'Chelsea-tractors'

Kopers die hier mogelijk mee te maken krijgen, mogen hun bestelling aanpassen, aldus Porsche. Het bedrijf, dat valt onder het Volkswagen-concern, heeft geen fabrieken in het Verenigd Koninkrijk.

Alle Porsches moeten dus van het Europese vasteland komen, terwijl het VK wel een van de belangrijkste afzetmarkten in Europa is voor Porsche. De Macan en Cayenne-modellen worden spottend 'Chelsea-tractors' genoemd, vanwege hun populariteit in de hoofdstedelijke upperclass.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodplan in de maak voor Britse vluchten boven EU na harde brexit

Harde brexit?

Eerder deze week werd bekend dat Ford bij een harde brexit waarschijnlijk fabrieken verplaatst. De Duitse autobouwer BMW doet hetzelfde voor de productie van Mini's, wat goed nieuws is voor Nedcar in Born. Daar zou de productie dan naartoe verplaatst worden, zei BMW-ceo Harald Krueger in oktober.

Het risico op een brexit zonder vertrekregeling wordt steeds groter nu de deadline van 29 maart nadert en het Lagerhuis niet akkoord is met de brexitdeal die premier Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van