Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

FIOD valt binnen bij Strukton om miljardenproject in Riyad

15 februari 2019 13:56 Aangepast: 15 februari 2019 14:03
Een station op de metrolijn waaraan Strukton in Riyad meebouwt. Beeld © Getty Images

De FIOD is vrijdagochtend binnengevallen bij bouwbedrijf Strukton. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst doet onderzoek naar een miljardenproject in Saoedi-Arabië waar de Nederlandse bouwer aan meewerkt.

Het gaat om een groot metroproject in de Saoedische hoofdstad Riyad. Als lid van een groter consortium heeft Strukton in 2013 de opdracht gekregen om mee te werken aan een nieuw te bouwen metrosysteem.

Corruptie en omkoperij

Een woordvoerder laat aan RTL Z weten dat Strukton meewerkt aan het onderzoek van de FIOD, maar wil er inhoudelijks niets over zeggen zolang het onderzoek loopt. Of er ook stukken zijn meegenomen ze niet te zeggen, maar ze gaat er wel vanuit.

Volgens Reuters richt het onderzoek zich op mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte om het bouwcontract te verwerven. Het onderzoek maakt deel uit van een grotere poging om omkoperij van ambtenaren door Nederlandse bedrijven in het buitenland tegen te gaan.

De opdracht die Strukton in 2013 kreeg, is de grootste die het bedrijf ooit heeft verworven. Het project is in totaal 6 miljard euro waard. Voor Strukton levert het 1 miljard euro op.

Onbemande treinen

Het consortium, waar verder onder meer Samsung en Alstrom deel van uitmaken, bouwt met behulp van drie tunnelboormachines tunnels met een diameter van bijna 10 meter voor drie metrolijnen waarop geautomatiseerde, onbemande, treinen zullen gaan rijden. Het metronetwerk zal in totaal 176 kilometer lang worden met 87 stations.

De FIOD was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van