Bedrijven

Tegenvaller Rijk en Amsterdam: Schiphol betaalt veel minder dividend

15 februari 2019 17:06 Aangepast: 15 februari 2019 17:11
Archieffoto Beeld © ANP

De winst van Schiphol Groep bleef vorig jaar bijna gelijk, maar het dividend daalt met 22 procent. Dat scheelt de aandeelhouders, zoals het Rijk en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, miljoenen euro's. En volgend jaar krijgen ze mogelijk nóg minder, want Schiphol verwacht substantieel minder winst.

De omzet van Schiphol Groep steeg vorig jaar met 3,5 procent tot 1,5 miljard euro, maar de winst daalde juist heel licht, tot 285,4 miljoen euro. Het dividend wordt flink verlaagd, van in totaal 150 miljoen euro tot 117 miljoen euro.

Het dividendbeleid is dat maximaal 60 procent van de nettowinst wordt uitgekeerd. In die berekening wordt een verandering in de waarde van de vastgoedportefeuille niet meegenomen. Volgens Schiphol is het vastgoed vorig jaar 107 miljoen meer waard geworden. 

Die 107 miljoen draagt fors meer bij aan de nettowinst over 2018 dan de 42 miljoen in 2017. Het gevolg: het bedrag waarover dividend wordt uitgekeerd, is 65 miljoen euro lager. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol op zee? Heel erg duur en veel nadelen

Rijk, Amsterdam en Rotterdam

Daardoor krijgen de aandeelhouders van Schiphol flink minder geld overgemaakt. 

Het Rijk, met een belang van bijna 70 procent de grootste aandeelhouder, krijgt 23 miljoen euro minder winstuitkering. De gemeente Amsterdam, die 20 procent van de aandelen heeft, krijgt bijna 7 miljoen euro minder en Rotterdam (2,2 procent van de aandelen) moet het met zeven ton minder doen.

Verder krijgt de uitbater van de luchthavens van Parijs (ADP), dat een belang van 8 procent in Schiphol Groep heeft, een kleine drie miljoen euro minder dividend. Eind vorig jaar is de aandeelhouders verteld dat ze minder dividend zouden krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordzomer voor luchthavens, groei Schiphol vlakt af

Nog minder over 2019?

Maar het wordt misschien nog vervelender voor hen. Want voor 2019 verwacht Schiphol Groep dat de winst substantieel zal dalen. En de winst is van invloed op hoeveel dividend er wordt betaald.

Als de winst lager uitvalt, dan ligt een lager dividend in het verlengde daarvan, erkent een woordvoerder. Maar wat een 'substantieel' lagere winst precies inhoudt, dat wil hij niet zeggen.

Onroerend goed

Er zijn een paar factoren die de winst van Schiphol kunnen beïnvloeden. De waarde van de vastgoedportefeuille bijvoorbeeld. Schiphol verwacht dat die herwaardering rond de nul zal liggen, maar voegt toe dat het zo vroeg in het jaar nog moeilijk te zeggen is of het vastgoed weer geherwaardeerd zal worden.

Verder speelt ook mee dat de herwaardering vorig jaar hoog was in vergelijking met eerdere jaren. Of er wel of geen herwaarding komt, maakt overigens voor het dividend dus niet uit. Het gaat immers om eenmalige effecten gaat en het is puur boekhoudkundig, het levert dus geen contanten op.

Wat wel van invloed kan zijn: operationele kosten. Zo moesten er voor luchthaven Schiphol afgelopen jaar extra kosten worden gemaakt in verband met de drukte. Het gaat dan onder meer kosten voor extra beveiliging.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van