Ga naar de inhoud
Bedrijven

Potentiële koper Blokker-winkels gelokt met 'substantieel bedrag'

Het is lastig om een koper voor de Blokkerwinkels te vinden. Beeld © ANP

De familie Blokker wil zo graag af van de winkels van de gelijknamige keten dat het 'een substantieel' bedrag overheeft om kopers over de streep te trekken. Om hoeveel dat precies gaat wil het bedrijf niet zeggen.

Volgens de Telegraaf gaat het om 250 miljoen euro, maar volgens een woordvoerder van Blokker Holding klopt dit niet. Hoeveel potentiële kopers dan wel cadeau krijgen wil hij niet zeggen. 

Winkels in de etalage

De winkelketens van Blokker Holding waren nog maar een paar jaar geleden niet uit de Nederlandse en Belgische winkelstraten weg te denken, maar inmiddels is het concern grotendeels ontmanteld. De meeste ketens zoals Intertoys, Leen Bakker en Marskramer zijn verkocht.

Aanvankelijk wilde de familie wel door met de Blokkerwinkels, als enige keten. Inmiddels staan de winkels echter in de etalage.

Familie
Lees ook:
Familie Blokker verwikkeld in pikante vastgoedruzie

Onverkoopbaar

Maar blijkbaar is Blokker niet te verkopen, want nu is de familie bereid veel geld te storten op de rekening van degene die zich er toch aan wil wagen. Volgens De Telegraaf gaat het om 250 miljoen euro, maar een woordvoerder van het concern ontkent dat. Hij wil alleen kwijt dat het om 'een substantieel bedrag' gaat.

Blokker heeft nu volgens de eigen website 424 winkels in Nederland en 127 in België. Een bedrag van 250 miljoen euro zou neerkomen op ruim 4,5 ton per winkel.

Dramatisch
Lees ook:
Dramatisch dieptepunt: familie neemt na 122 jaar afscheid van winkelketen Blokker

Forse verliezen

Het is niet vreemd dat de familie veel geld wil geven om maar van de Blokkerwinkels af te zijn. Het Blokker-concern leed de afgelopen jaren namelijk zware verliezen die fors opliepen: 52 miljoen euro in 2015, 180 miljoen in 2016 en 344 miljoen euro in 2017. Bij elkaar is dat 576 miljoen euro.

De cijfers over 2018 zijn nog niet bekendgemaakt, maar ook voor dat jaar verwacht president-commissaris Witteveen geen winst.

Niet alle verliezen van de laatste jaren kwamen voor rekening van Blokker zelf. De resultaten per keten zijn niet bekendgemaakt, maar Blokker was wel de grote verliesmaker.

Intertoys

De familie Blokker wil Blokker blijkbaar niet zomaar kapot laten gaan, mogelijk is het geschrokken van de situatie bij Intertoys.

Die speelgoedketen werd anderhalf jaar geleden verkocht aan een investeerder en deze week werd bekend dat daarvoor uitstel van betaling is aangevraagd, om stevig te kunnen herstructureren. In de praktijk betekent dat meestal het sluiten van winkels en verlies van werkgelegenheid. En bij de Blokkerwinkels staat toch de naam van de familie op de gevel.

Investeerders

Volgens De Telegraaf zijn er twaalf partijen in de race voor Blokker. Het zou niet om winkelbedrijven gaan, maar om investeerders. Een woordvoerder van Blokker wil niet zeggen of dat klopt.

Wel zegt hij dat de familie voorwaarden stelt aan de zak geld die een koper meekrijgt. Wat die voorwaarden precies zijn en of er garanties worden gevraagd voor het personeel, wil hij niet kwijt.

Dit is een artikel van