Bedrijven

Winst Aegon daalt met 83 procent door gedoe in VS

14 februari 2019 08:00 Aangepast: 14 februari 2019 09:33
Aegon-ceo Alex Wynaendts. Beeld © ANP

De winst van Aegon is het afgelopen halfjaar in elkaar gezakt. De verzekeraar hield onder de streep nog maar 253 miljoen euro over, een jaar eerder was dat nog 1,5 miljard. De cijfers zijn een stuk slechter dan werd verwacht.

De gigantische winstdaling van 83 procent is vooral het gevolg van tegenvallers in de VS. Door 'ongunstige marktbewegingen' moest de verzekeraar voor 257 miljoen euro afschrijven op beleggingen.

Meer onheil

Daar kwam nog eens een kostenpost van 581 miljoen bovenop door een schikking die Aegon trof in de VS en een verlies op de verkoop van de levensverzekeringstak in Amerika.

De belastingverlaging in de VS deed het bedrijf wel goed. Het rendement op eigen vermogen van Aegon nam mede daardoor toe tot 10,2 procent.

Onderliggend resultaat ook onderuit

Uit de cijfers blijkt ook dat Aegon niet alleen te lijden heeft onder incidentele tegenvallers. Want ook het onderliggende resultaat daalde fors met 8 procent. Er werden minder levensverzekeringen verkocht en ook de ongevallen-, ziektekosten- en schadeverzekeringenverkoop ging door het putje, met een min van 56 procent.

Ceo Alex Wynaendts geeft toe dat zijn bedrijf het niet makkelijk heeft gehad de afgelopen periode. "Het tweede halfjaar van 2018 is uitdagend geweest doordat de markten tegen het eind van het jaar flink omlaag gingen. Dit had invloed op het beleggingsrendement van onze klanten en daarmee ook op de resultaten van onze dienstverleningsactiviteiten."

Slechter dan verwacht

Beurscommentator Hans de Geus houdt een 'beroerd gevoel' over aan de cijfers van Aegon. Hij wijst erop dat de onderliggende winsten afnemen en dat er gigantisch veel pensioengeld, 8,5 miljard euro, in de VS is weggelopen.

Hoewel beleggers al rekening hadden gehouden met een flinke winstdaling, zijn de cijfers toch nog een stuk slechter dan verwacht. Gemiddeld gingen analisten ervan uit dat de nettowinst zou dalen tot 339 miljoen euro. Dat bleek dus 86 miljoen euro te optimistisch.

Ook het onderliggend resultaat is lager dan werd verwacht, hoewel het verschil daar minder groot is. De markt ging uit van bijna 1,1 miljard euro, dat werd uiteindelijk een fractie meer dan een miljard.

Beleggers geven Aegon vandaag dan ook een flinke afstraffing. Het aandeel verliest rond half 10 ruim 4 procent van zijn waarde.

Cadeautje

Ondanks de forse winstdaling heeft Aegon toch een cadeautje voor aandeelhouders in petto. De dividenduitkering wordt met 2 cent per aandeel verhoogd, een stijging van 7 procent. Volgens het bedrijf kan dat omdat het ondanks een moeilijk jaar nog steeds een sterke kapitaalpositie heeft weten te behouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van