Bedrijven

Miljoen euro boete voor Rabobank om slechte witwascontrole

12 februari 2019 07:31 Aangepast: 12 februari 2019 08:35
Het kantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

Rabobank heeft ruim een miljoen euro boete betaald omdat het klantdossiers niet op orde had, en een gebrekkig toezicht hield op criminele geldstromen. "Net als bij andere banken doen we het niet goed genoeg."

Dat heeft de bank bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. De boete is in september opgelegd door De Nederlandsche Bank en geldt voor overtredingen tot en met 2016. In dossiers over klanten ontbrak belangrijke informatie.

Zo wist Rabobank niet altijd hoe de eigendomsstructuur van een bedrijf er precies uitzag en wie de uiteindelijke eigenaar was. Als banken en financiële instellingen dit niet weten, maken ze (onbedoeld) witwassen en andere illegale activiteiten mogelijk. 

Niet goed genoeg

Op de vraag waarom Rabobank de zaken niet op orde had, zegt woordvoerder Hendrik Jan Eijpe tegen RTL Z: "We doen heel veel, maar het is niet goed genoeg. Niet om ons ergens achter te verschuilen, maar veel banken zitten in hetzelfde schuitje. De regelgeving is complex."

Op de zogenoemde customer due diligence-afdeling van de bank werken 1000 mensen. Er staan 250 vacatures open. "Al die honderdduizenden klanten en hun gegevens controleren is veel werk", vertelt Eijpe. En niet altijd even makkelijk werk.

"Gegevens zijn soms heel lastig te achterhalen. Denk aan bedrijven met bepaalde activiteiten in het buitenland, of iemand die een erfenis heeft gekregen waarvan de afkomst niet helemaal duidelijk is."

Boetes voor banken

Rabobank is niet de enige bank waar het misgaat met de controle op klantdossiers. In september trof ING nog een megaschikking met het Openbaar Ministerie in een zaak rond witwaspraktijken. De bank betaalt daarvoor in totaal 775 miljoen euro. 

Sinds 2014 heeft DNB achttien straffen uitgedeeld, waaronder tien boetes. Onlangs tikte het verzekeraar Vivat nog op de vingers om het niet naleven van de terrorismeregels. 

De verzekeraar zou de interne controlesystemen om terrorismefinanciering te voorkomen al jaren niet op orde hebben. Al zegt het zelf zich 'maximaal in te zetten' om aan de wet- en regelgeving te voldoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vingertik voor verzekeraar Vivat om niet naleven 'terrorisme'-regels

Waarschuwing opsporingsdienst  

Opsporingsdienst Fiod waarschuwde banken eind vorig jaar al dat ze niet genoeg controleren op witwassen. Het zou nieuwe witwaspraktijken op het spoor zijn in de financiële sector in Nederland.

Fiod-directeur Hans van der Vlist liet toen weten dat hij van de hele bankensector verwacht dat ze zelf initiatief nemen om een tweede ING-schandaal te voorkomen. Zo wil Van der Vlist dat het aantal meldingen door banken van verdachte transacties omhoog gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van