Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Machtsstrijd KLM-Air France: kabinet wil herbenoeming ceo Elbers

08 februari 2019 15:12 Aangepast: 08 februari 2019 15:12
Wordt Pieter Elbers herbenoemd als topman van KLM? Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra is voorstander van de herbenoeming van Pieter Elbers als topman van KLM. Binnen Air France-KLM is sprake van een strijd om de macht: de nieuwe topman Ben Smith zou af willen van Elbers en de macht willen grijpen bij KLM.

Gisteren meldde De Telegraaf al dat topman Smith van Air France-KLM niet verder zou willen met Elbers. De raad van commissarissen van KLM wil Elbers herbenoemen, maar de holding moet een benoeming bevestigen.

De Nederlandse staat is aandeelhouder van KLM, en heeft daarom ook een stem in de benoeming van Elbers. Steun van de Nederlandse staat voor herbenoeming van Elbers is niet per se nodig, maar het kan wel helpen, aldus een woordvoerder van Hoekstra. Het gaat volgens hem immers om een strategisch belang voor Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust bij Air France-KLM: welke opties heeft KLM eigenlijk?

Wantrouwen binnen KLM

Binnen het bedrijf is al sinds de overname van KLM door Air France sprake van wantrouwen bij KLM ten aanzien van de Fransen

Het moederbedrijf in Parijs wilde graag meer kantoorafdelingen van Amstelveen naar Parijs halen, maar Elbers werkte daar niet aan mee. Hij wil wel ideeën overnemen om efficiënter te werken, maar verdere integratie van Air France en KLM vindt hij niet nodig.

Meer winst bij KLM

Des te meer steekt het dat de winst van Air France-KLM voor een meer dan evenredig deel van de Nederlandse kant moet komen. In het derde kwartaal behaalde Air France een operationeel resultaat van 493 miljoen euro, terwijl het kleinere KLM een operationeel resultaat boekte van 573 miljoen euro. En dat terwijl de omzet van Air France bijna de helft hoger was.

Over de eerste negen maanden van het jaar is het verschil helemaal groot: een operationeel resultaat van 960 miljoen euro voor KLM, tegenover 328 miljoen euro voor Air France. De omzet nam in die periode toe met 5 procent bij KLM en met maar 0,4 procent bij Air France.

Stakingen Air France

Air France kampte vorig jaar met stakingen, die het concern een schadepost van in totaal 335 miljoen euro opleverde. Elbers omschreef die stakingen als 'buitenproportioneel', met 'een desastreuze impact'.   

Opmerkelijk genoeg hadden de Franse vakbonden aanvankelijk geen vertrouwen in Ben Smith. Maar ondertussen heeft Smith wel flink toegegeven in de looneisen bij Air France.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van