Ga naar de inhoud
Bedrijven

Prima resultaten Alphabet, maar beleggers zijn teleurgesteld

Alphabet is de moeder van Google. Beeld © Getty Images

In het vierde kwartaal stegen de omzet en het resultaat van Alphabet, het bedrijf achter Google, meer dan verwacht. Toch daalt de beurskoers. Dat komt doordat de marges tegenvielen en er meer geld moet worden gestoken in de cloud- en hardware-activiteiten.

Google is nog altijd het belangrijkste onderdeel van Alphabet. Advertenties zijn goed voor 83 procent van de totale omzet.

Omzet stijgt meer dan 20 procent

In de maanden oktober tot en met december nam de totale omzet van Alphabet toe met 21,5 procent tot 39,3 miljard dollar. Maar de kosten die daarvoor moesten worden gemaakt stegen nog wat meer, waardoor het operationele resultaat met 7 procent groeide tot 8,2 miljard dollar

De operationele marges kwam uit op 20,9 procent, tegen 23,7 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Verwacht was dat de marge op zo'n 22 procent zou uitkomen.

Google-ceo
Lees ook:
Google-ceo op het matje bij Amerikaans Congres

Nettowinst bijna 9 miljard

Helemaal onderaan de streep kwam de nettowinst uit op bijna 9 miljard dollar, tegen een verlies van 3 miljard dollar. Maar vorig jaar werd de nettowinst vertekend door een eenmalige tegenvaller die te maken had met het zwaarder belasten van winsten die buiten de VS worden aangehouden.

Over heel 2018 steeg de omzet van Alphabet met 23 procent tot 136,8 miljard dollar. Daarop werd een winst van 30,7 miljard dollar (was 12,7 miljard dollar) behaald.

'Google-drones'
Lees ook:
'Google-drones' gaan pakketjes bezorgen in Finland

Advertenties

Marktdeskundigen zijn bang dat webwinkelgigant Amazon met de vele mogelijkheden om op platformen van Amazon te adverteren, advertentie-inkomsten wegsnoept van Alphabet.

Maar de advertentie-tak van Google toonde afgelopen kwartaal niettemin weer sterke groei.

BMW
Lees ook:
BMW bezit Alphabet.com en verkoopt 'm niet aan Google

Meer geld naar nieuwe activiteiten

Beleggers schrikken wel van de hogere investeringen die Alphabet doet: ruim 7 miljard dollar. Dat is flink meer dan de 5,6 miljard waar vanuit was gegaan.

Beleggers vragen zich af of al die bedragen die gaan naar nieuwe activiteiten, zoals de cloud, wel hun geld gaan opleveren en net zoveel winst gaan opbrengen als die van de zoekmachine.

De cijfers van Alphabet werden gisteravond na het slot van Wall Street gepubliceerd. In de nabeurshandel daalde de koers van Alphabet met 3 procent. Op de beurs is Alphabet het de laatste jaren achtergebleven bij zowel Microsoft als Amazon.

Sterke balans

De balans van Alphabet is ondertussen nog ijzersterk. Zo is het eigen vermogen maar liefst 76 procent van het totale vermogen. Op de balans staat voor 109 miljard dollar aan contanten en snel in geld om te zetten kortlopende beleggingen. Dat is bijna 14 procent van de totale beurswaarde.