Bedrijven

Vingertik voor verzekeraar Vivat om niet naleven 'terrorisme'-regels

04 februari 2019 07:41 Aangepast: 04 februari 2019 11:31
Vivat is het bedrijf achter Zwitserleven, reaal en Actiam. Beeld © ANP

Vivat is op de vingers getikt door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verzekeraar zou de interne controlesystemen om terrorismefinanciering te voorkomen al jaren niet op orde hebben.

Dat blijkt uit een brief van DNB die is ingezien door Het Financieele Dagblad. De verzekeraar zou 'ernstig tekort' schieten bij het toetsen of klanten of andere relaties op sanctielijsten staan. Als het verbeteringen niet snel doorvoert, volgen sancties. De maximale boete die het bedrijf kan krijgen, is 1 miljoen euro.

Vivat: doen er alles aan

Vivat laat in een reactie weten zich 'maximaal in te zetten' om aan de wet- en regelgeving te voldoen. Het bedrijf bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd met DNB. "Dit onderzoek loopt nog en is nog onderwerp van gesprek tussen betrokken partijen. Over lopende onderzoeken doen we geen uitspraken."

De vingertik komt voor Vivat op een onhandig moment. De verzekeraar, waaronder Zwitserleven, Reaal en Actiam vallen, staat momenteel te koop. De Chinese eigenaar Anbang kocht het bedrijf in 2015 maar wil er nu al weer vanaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese Anbang zet Nederlandse verzekeraar Vivat in de etalage

Screenen wel verplicht

Volgens DNB is onduidelijk of alle klanten überhaupt wel zijn gescreend, schrijft het FD. Dat zou wel moeten onder de Sanctiewet. Adviesbureau KPMG zou nu zijn ingeschakeld om orde op zaken te stellen. De woordvoerder van Vivat wil dit niet bevestigen, wel dat het bedrijf hard bezig is met verbeteringen. 

Een boete van een miljoen is overigens niets vergeleken bij het bedrag dat ING moest betalen omdat het tekort schoot bij het voorkomen van fraude. De bank trof vorig jaar een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) van in totaal 775 miljoen euro. Deze witwaszaak leidde tot een hoop ophef. 

DNB: bevindingen gedaan, niet direct boete

Tobias Oudejans, woordvoerder bij DNB, laat RTL Z weten dat hij niet kan ingaan op individuele instellingen. Wel zegt hij dat meerdere instellingen onderzocht zijn om te kijken of zij zich wel aan de Sanctiewet houden en dat 'we hier en daar bevindingen hebben gedaan'. 

"De ene bevinding is duidelijker dan de andere en we gaan dan met de betreffende instelling in gesprek. Meestal komt er dan een plan van aanpak." Van een boete is dan ook niet direct sprake. Oudejans: "Dat komt pas in beeld als instellingen echt niet meewerken over verbeteren maar dan ben je al wel acht stappen verder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van