Bedrijven

Maersk schaft nieuwe software aan om hackschade Petya te verhelpen

20 juli 2017 15:28 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een schip van Maersk in de haven van Busan, Zuid-Korea. Beeld © Getty Images

Containermaatschappij Maersk heeft nieuwe software in gebruik genomen om hacks zoals eind vorige maand te voorkomen. Het bedrijf werd zwaar getroffen door het Petya-virus, dat computers van het bedrijf gijzelde.

De Windows- en antivirus-software die het bedrijf gebruikte, was niet bestand tegen de aanval met het virus, schrijft het bedrijf in een verklaring. Als gevolg van de onbruikbare IT-systemen konden er dagenlang geen schepen gelost of geladen worden op de terminals van zusterbedrijf APM in de Rotterdamse haven.

Daar werd uiteindelijk met nieuwe apparatuur een compleet nieuw netwerk opgezet, omdat niet alle computers gerepareerd konden worden. De terminal op de eerste Maasvlakte lag vorige week noodgedwongen enkele uren plat als gevolg van een storing tijdens de herstelwerkzaamheden.

'Significant effect'

Ook bij Maersk is de schade van de hack groot, de bedrijfsvoering en communicatie binnen het bedrijf zijn 'significant' beïnvloed door het virus. Hoe groot de financiële schade is, meldt het bedrijf niet. Het bedrijf reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Maersk wil omdat het om 'vertrouwelijke' informatie gaat niet zeggen welke maatregelen het precies heeft genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Het meldt wel dat er tot nu toe geen reden is om aan te nemen dat er data is gestolen of gelekt door de virusaanval. Ook is het virus vanuit Maersk niet verder verspreid over het internet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van