Ga naar de inhoud
Bedrijven

Hema schrapt tientallen banen op hoofdkantoor

De nieuwe Hema-topman Marcel Boekhoorn. Beeld © ANP

Warenhuisketen Hema schrapt 36 banen op het hoofdkantoor. Daarnaast worden er nog eens 20 vacatures die openstaan toch niet ingevuld.

Dat blijkt uit interne communicatie van het bedrijf die in handen is van RTL Z. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt de reorganisatie en de genoemde getallen.

Ondernemingsraad is akkoord

Uit het bericht aan Hema-medewerkers blijkt dat de ondernemingsraad van het bedrijf al heeft ingestemd met het plan van de directie. Door de reorganisatie moeten 19 mensen met een vast contract weg en nog eens 17 werknemers op een tijdelijk contract moeten het veld ruimen.

Met de vacatures die niet worden ingevuld erbij komt het totaal aan arbeidsplaatsen dat verdwijnt uit op 56.

Sfeer is niet goed

Het gerucht over de ontslagronde gaat al een week of twee op het hoofdkantoor, zegt een ontslagen Hema-medewerker die alleen sprak met RTL Z op voorwaarde van anonimiteit. Afgelopen maandag zijn de ontslagen aangekondigd en zijn er direct gesprekken gevoerd met het personeel, zegt de gedupeerde.

"De sfeer onder collega's is niet goed. Afgelopen tijd zijn de teugels flink aangehaald. Hetzelfde werk moet door minder mensen worden gedaan", zegt ze. Ze vermoedt dat de reorganisatie nog niet wereldkundig werd gemaakt door Hema omdat het sociaal plan nog niet rond is.

Dat het nieuws over de reorganisatie nog niet naar buiten is gebracht, is vervelend voor haar en andere collega's, zegt ze. Als de medewerkster namelijk ergens anders solliciteert, gelooft men niet dat er een reorganisatie bij Hema aan de gang is.

Efficiënter

De reden voor de reorganisatie zou zijn dat het bedrijf efficiënter wil gaan werken. "Er is met een grote groep managers gekeken naar of zaken efficiënter kunnen", valt als onderbouwing te lezen.

De ontslagen vallen bij de zogenoemde 'support office', de ondersteunende diensten. De woordvoerder vult aan dat het om medewerkers van meerdere afdelingen gaat. In totaal zijn er ongeveer 700 arbeidsplaatsen op het support office, 8 procent daarvan komt dus te vervallen.

Boekhoorn

Hema, dat al jaren financieel aan het kwakken is, werd in oktober gekocht door de Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn. Nog geen maand na de overname liet hij al duidelijk merken dat er een nieuwe wind waait in het concern: vier van de acht directieleden konden vertrekken.

Met een kleinere directie zou het bedrijf 'slagvaardiger, sneller en op een eenvoudiger manier haar groeistrategie kunnen doorontwikkelen en uitvoeren'.

Bij de Hema werken in totaal zo'n 11.000 medewerkers in negen landen.

Bron: RTL Z