Ga naar de inhoud
Bedrijven

Petya-effect: omzet Durex-fabrikant omlaag door cyberaanval

Reckitt Benckiser is ook fabrikant van Dettol, een desinfecteermiddel. Beeld © Getty Images

De omzet van het Britse Reckitt Benckiser is in het afgelopen half jaar met 2 procent gedaald. Volgens het bedrijf is dat onder meer te wijten aan het Petya-virus.

De maker van onder meer Durex-condooms, Calgon, Nurofen en Clearasil waarschuwde ruim twee weken geleden al voor de gevolgen van de hack. Door het virus werden computers gegijzeld, wat bij Reckitt leidde tot productieproblemen. De omzet groeit daardoor dit jaar niet met 3, maar met 2 procent, verwacht het bedrijf. 

Dat is al zichtbaar in het afgelopen kwartaal. Toen daalde de omzet mede als gevolg van die problemen met 2 procent tot 2,7 miljard euro.

Meerdere problemen

De cyberaanval is overigens niet het enige probleem voor het Britse bedrijf. Het kampt ook nog met de nasleep van de verkoop van giftige luchtverfrissers in Zuid-Korea, een belastingtariefswijziging in India en de slechte prestaties van het merk Scholl. 

Ook op de omzet van het afgelopen half jaar hebben deze problemen hun weerslag. Die daalde met 1 procent, tot 5,6 miljard euro. De nettowinst daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 4 procent tot ruim 560 miljoen euro. 

'Uitdagend doel'

Het doel van 2 procent omzetgroei halen wordt door topman Rakesh Kapoor in een toelichting 'uitdagend' genoemd. Want niet alleen heeft het bedrijf last van 'moeizame' marktomstandigheden, ook is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de precieze gevolgen van de hack zijn.