Bedrijven

Ghosn nu ook weg als topman bij Renault

24 januari 2019 09:13 Aangepast: 24 januari 2019 09:13
Carlos Ghosn, de gevallen topman. Beeld © AFP

Carlos Ghosn is afgetreden als topman van het Franse autoconcern Renault. Eerder werd hij ontslagen bij de Japanse automakers Nissan en Mitsubishi. Zijn val lijkt nu compleet.

Ghosn legde gisteravond zijn functie neer bij Renault. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. De Franse Staat is grootaandeelhouder bij Renault. Frankrijk stuurde onlangs al aan op zijn aftreden.

Zakenkrant Financial Times meldde gisteren dat Ghosn bereid was om vrijwillig op te stappen bij Renault.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevallen topman Ghosn ontslagen bij Nissan

In Japanse cel

Ghosn, die ook de baas was bij Nissan en Mitsubishi, zit al sinds november vast in een Japanse cel. Hij wordt verdacht van gesjoemel met financiële gegevens en misbruik van bedrijfsbezittingen bij Nissan.

Al kort na zijn arrestatie werd Ghosn vervangen als voorzitter van Nissan en Mitsubishi. Maar Renault hield vast aan zijn positie, omdat de beschuldigingen aan het adres van Ghosn nog niet zijn bewezen. Uit eigen onderzoek bleek niet dat Ghosn ook bij Renault fraude heeft gepleegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtbank Tokio weigert borgtocht gevallen Nissan-topman Ghosn

Vervanger

Operationeel directeur Thierry Bolloré, die al tijdelijk de taken van Ghosn overneemt, volgt hem waarschijnlijk op bij Renault. Verder zou Renault de bij Michelin vertrekkende topman Jean-Dominique Senard willen benoemen als voorzitter.

Vanochtend vindt er een belangrijke bestuursvergadering plaats bij Renault over de opvolging van Ghosn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslag Ghosn: overleeft de alliantie Renault-Nissan?

Alliantie

Renault, Nissan en Mitsubishi vormen samen de grootste auto-alliantie ter wereld. Renault heeft 43,4 procent aandeel in Nissan, dat op zijn beurt weer 15 procent heeft in Renault én 34 procent in Mitsubishi Motors.

Ghosn redde destijds, in dienst van Renault, Nissan van de ondergang. Renault nam toen een belang in het Japanse bedrijf, maar nu is Nissan groter dan de Franse moeder.

Gerommel binnen alliantie

De geruchten gaan dat Ghosn werkte aan een fusie tussen Renault en Nissan. Maar bij Nissan zien ze dat niet zitten, schrijft onder meer de Financial Times. De Japanners zouden liever een samenwerking op voet van gelijkheid aangaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van