Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

ING schrapt groot deel bonussen werknemers na megaschikking

18 januari 2019 10:46 Aangepast: 18 januari 2019 10:52
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING. Beeld © ANP

Werknemers van ING krijgen een flink lagere bonus over 2018. Het totale bedrag dat wereldwijd beschikbaar is voor variabele beloningen gaat omlaag vanwege de recordschikking van 775 miljoen euro die de bank trof met het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Dat bevestigt de bank na berichtgeving van het Financieele Dagblad. In 2017 verdeelde de bank ruim 400 miljoen euro aan bonussen onder zijn medewerkers, maar dat bedrag gaat 'aanzienlijk' omlaag. Hoeveel precies wordt momenteel berekend en pas later medegedeeld aan het personeel, laat ING weten aan RTL Z.

Per afdeling bekeken

Vooral de bonussen van medewerkers buiten Nederland worden verlaagd. "De verlaging geldt wereldwijd en het grootste effect ligt buiten Nederland. Bij ons betreft het vooral het senior management en werknemers van de zakenbank", zegt de woordvoerder van ING Nederland.

Per afdeling en per land wordt bekeken hoeveel de bonussen omlaag gaan. Die worden ieder jaar rond maart betaald.

Het 'overgrote deel' van de 13.500 ING-personeelsleden in Nederland valt volgens de bank onder een cao. Medewerkers wiens variabele beloning is vastgelegd in een cao of in individuele arbeidscontracten worden wel gewoon volgens die gemaakte afspraken betaald.

Miniatuurvoorbeeld
Reconstructie:

Hoe ING 'lingerieverkopers' miljoenen liet witwassen

Sterk jaar

De bank draaide vorig jaar financieel gezien een sterk jaar. Het aantal klanten van de retailbank groeide wereldwijd verder naar 38 miljoen, bleek begin november uit de laatste kwartaalcijfers, waarin 776 miljoen euro netto winst gemaakt werd. De jaarcijfers over heel 2018 worden op 6 februari gepubliceerd.

Dan wordt duidelijk in hoeverre de witwasaffaire de jaarresultaten drukt. Begin september trof ING een schikking met het Openbaar Ministerie en betaalde het in totaal 775 miljoen euro. Volgens ING, dat erkende dat het ernstig tekort is geschoten bij het voorkomen van fraude, was dat een 'passende en effectieve afdoening'.

Topman blijft zitten

De affaire kostte financieel topman Koos Timmermans de kop. Hij werd diezelfde maand nog ontslagen. ING-topman Ralph Hamers en de overige bestuurders ontsprongen de dans.

Bovendien werd vorige maand duidelijk dat het overtreden van de regels tegen witwassen ook voor toezichthouder DNB geen reden is om opnieuw te kijken of de top van ING wel geschikt is om de bank te leiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Ondanks witwasaffaire kan ING opnieuw staatsbankier worden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van