Ga naar de inhoud
Bedrijven

Takeaway haalt geld op bij beleggers om Duitse overname te betalen

Beeld © ANP

Bezorgbedrijf Takeaway geeft nieuwe aandelen uit om daarmee de overname van Delivery Hero deels te kunnen financieren. Het Nederlandse bedrijf nam de grootste concurrent op de Duitse markt in december over voor 930 miljoen.

Die overname werd deels in cash en deels in aandelen van Takeaway, dat een beursnotering heeft in Amsterdam, betaald. "Het zal geen verrassing zijn voor de markt", verwacht Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. "Het zat erin, ze hebben het nodig voor de financiering van de overname in Duitsland."

Banken gaven in december 680 miljoen euro als overbruggingskrediet om het cashgedeelte van 508 miljoen van de overnamesom van 930 miljoen te kunnen betalen.

De rest van de overnamesom betaalde Takeaway in aandelen, Delivery Hero kreeg op die manier een belang van 18 procent in Takeaway, op dat moment 422 miljoen euro waard. 

Takeaway
Lees ook:
Takeaway koopt Duitse concurrent Delivery Hero voor 930 miljoen

Banken terugbetalen

Met de nieuwe aandelen en converteerbare obligaties denkt Takeaway genoeg geld op te halen om de banken terug te betalen. Afgesproken is dat dit binnen een jaar gebeurt, met een mogelijkheid die periode met drie maanden te verlengen voor de laatste 150 miljoen, blijkt uit het persbericht over de overname.

Met de aandelenuitgifte die het bedrijf nu aankondigt, zal het een heel eind komen. De converteerbare obligaties, met een looptijd van 5 jaar, zijn goed voor 250 miljoen. En ook de aandelen leveren naar verwachting honderden miljoenen op.

Honderden miljoenen

In totaal wil het bedrijf 6,5 miljoen aandelen uitgeven, wat gelijk staat aan 15 procent van de aandelen die het op dit moment heeft uitstaan. Als het bedrijf er de koers van vandaag van ruim 56 euro per aandeel voor krijgt, is dat goed voor omgerekend 364 miljoen euro. 

Dat is waarschijnlijk niet wat het bedrijf zal ontvangen. De aandelen worden aan vooraf geselecteerde beleggers verkocht, die in ruil voor hun belofte de aandelen te kopen doorgaans een korting weten te bedingen. 

Voor hoeveel de aandelen verkocht zullen worden, moet nog bepaald worden, meldt het bedrijf

Omzet omhoog

Het in Amsterdam genoteerde Takeaway groeit intussen stevig door, blijkt uit een tussentijds handelsbericht. De omzet groeide met 44 procent aan tot 240 miljoen euro en er werden in totaal 93,9 miljoen bestellingen verwerkt. 

Takeway meldt verder dat het bedrijfsresultaat (ebitda) in de tweede helft van 2018 min of meer in lijn was met de prestaties in het eerste halfjaar. Hoeveel winst er onder de streep resteerde, maakte het bedrijf niet bekend. Op 13 februari komt het bedrijf met de jaarcijfers.

Het aandeel Takeaway sloot met een plus van 1,3 procent op 56,40 euro.