Ga naar de inhoud
Bedrijven

Philips sluit fabriek in Verenigd Koninkrijk, 430 banen op het spel

Ceo Frans van Houten. Beeld © ANP

Philips sluit een fabriek in het Verenigd Koninkrijk, waar 430 mensen werken. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

Het besluit om de fabriek te sluiten heeft volgens de woordvoerder deels te maken met de onzekerheid rond de brexit. In de zomer van 2018 zei ceo Frans van Houten dat 'we plannen moeten maken voor het slechtste scenario', oftewel een harde brexit. Als dat gebeurt, verplaatst het bedrijf de productie, zei de topman.

Philips heeft ongeveer 1500 werknemers in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer een derde daarvan werkt in de fabriek die nu sluit.

Minder fabrieken wereldwijd

Het besluit om de fabriek in het Verenigd Koninkrijk te sluiten is eind vorig jaar genomen op basis van een strategische review, waarin ook de brexit is meegenomen. Hij wijst er wel op dat het niet de hoofdreden was en dat Philips vorig jaar ook nog bedrijven in het Verenigd Koninkrijk heeft gekocht. 

Het bedrijf is al langer bezig om het aantal fabrieken wereldwijd terug te schroeven van ongeveer 50 naar 30, om op die manier schaalvoordelen te halen en de kosten voor transport te verlagen.

Ook
Lees ook:
Ook Philips overweegt vertrek uit VK bij harde brexit

Babyproducten

Het gaat om de locatie van het bedrijf in Glemsford, op ongeveer 110 kilometer afstand van Londen. Daar worden producten voor baby's gemaakt. Die activiteiten worden overgeheveld naar de fabriek in Drachten. Volgens het bedrijf worden de meeste producten die er gemaakt worden, buiten het VK verkocht.

Of werknemers kunnen meeverhuizen, is nog niet bekend. Over de toekomst van het personeel gaat Philips nu in gesprek met hen en de vakbonden. 

De hele verhuizing is in de loop van 2020 afgerond, meldt Philips.

Correctie 29 januari 2019: Op basis van onjuiste informatie die door Philips werd verstrekt aan RTL Z, stond in een eerdere versie van dit bericht dat de verhuizing niets te maken heeft met de brexit. Dit is onjuist. Volgens Pihilips-ceo Frans van Houten is de brexit wel degelijk meegewogen. Het bericht is op verschillende plekken aangepast.