Bedrijven

Shell en PGGM onderzoeken gezamenlijke aankoop van Eneco

14 januari 2019 16:00 Aangepast: 14 januari 2019 16:41
Windmolens in zee op een park van Eneco. Beeld © ANP

Olie- en gasbedrijf Shell en pensioenbelegger PGGM hebben interesse om samen Eneco te kopen. De bedrijven willen voortbouwen op de duurzame strategie van het energieconcern en zo het aanbod van duurzame energieproducten en -diensten vergroten 'voor miljoenen klanten in Noord-West Europa'.

Shell en PGGM hebben hiervoor samen 'de kennis, ambitie en financiële slagkracht', stellen de bedrijven in een persbericht. "Samen kunnen we een groeiend aantal klanten in Noordwest-Europa van betaalbare, duurzame energie voorzien", aldus Frank Roeters van Lennep, hoofd investeringen van PGGM.

Schone energie en duurzame beleggingen

De beide bedrijven willen Eneco zelfstandig houden. Ze denken dat het bedrijf ook kan groeien in andere markten waarin ze actief zijn en dus kan profiteren van de kennis van Shell en PGGM.

De pensioenbelegger richt zich steeds meer op duurzame beleggingen. Shell heeft al veel langer de intentie te investeren in schone energie, zegt Thijs Berkelder, beleggingsanalist bij ABN Amro, met onder andere Shell in zijn portefeuille. Dat ze Eneco willen kopen is dus niet zo gek, zegt hij tegen RTL Z. "Zoveel bedrijven komen er niet op de markt."

Samen optrekken is bovendien gebruikelijk in deze sector, legt Berkelder uit. "De hele olie-, gas- en energie-industrie is opgebouwd uit partnerships." Dus ook al zou een Shell Eneco financieel gezien best alleen kunnen kopen, 'is samen optrekken met een ander een kwestie van risicomanagement." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eneco niet naar de beurs, bedrijf wordt in meerdere rondes verkocht

Hoogste bod versus duurzaamheid 

Het merendeel van de aandeelhouders van Eneco, 53 Nederlandse gemeenten, besloten Eneco vorig jaar te verkopen. Half december maakte Eneco bekend niet naar de beurs te gaan maar de verkoop te laten gebeuren, via een veiling rechtstreeks aan de hoogste bieder.

Over de waarde die het bedrijf kan opleveren wilde een woordvoerder van Eneco toen niets zeggen. Eerdere schattingen gingen uit van een bedrag tussen de 2,5 en 4 miljard. Hij liet tevens weten dat het bij een veiling niet alleen maar om het hoogste bod gaat, maar ook om criteria als duurzaamheid en werkgelegenheid.

Nu de wens om samen Eneco te kopen, is een volgende stap praten met het bedrijf en haar aandeelhouders. In een open brief (pdf) motiveren ze hun plannen. Naast de voordelen van een bundeling van 'ambitie, netwerk en de missie van Eneco te versnellen' hopen ze te overtuigen met een andere kaart, de Hollandse. Shell en PGGM zijn immers ook bedrijven met Nederlandse wortels. 

Ruzies rondom verkoop

De verkoop van het bedrijf heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouders van Eneco konden lange tijd niet door één deur. Er moest mediation aan te pas komen om de neuzen rondom de privatisering weer dezelfde kant op te krijgen. 

Het personeel van Eneco stapte zelfs naar de rechter om de geplande privatisering. Er werden ook vraagtekens gezet bij het 'vroegtijdige vertrek' van topman Jeroen de Haas. 

Verkoop rond in 2020

Het hele verkoopproces gaat komend voorjaar van start. Eneco verwacht dat het traject de rest van 2019 in beslag zal nemen en dat de verkoop pas in 2020 rondkomt.

Bij Eneco en dochterbedrijven als Quby, dat de slimme thermostaat Toon maakt, werken ongeveer 3500 mensen. Het energiebedrijf is behalve in Nederland ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar bedroeg de omzet ruim 3,3 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van