Bedrijven

Record: vorig jaar minste faillissementen van de eeuw

11 januari 2019 07:55 Aangepast: 11 januari 2019 07:56
Patiënten verlaten het inmiddels failliete MC Slotervaart om elders te worden geplaatst. Beeld © ANP

Vorig jaar gingen in Nederland 3144 bedrijven failliet, het laagste aantal van de eeuw. In vergelijking met 2017 daalde het aantal faillissementen vorig jaar met 4,5 procent.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen tot 8376, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de cijfers zijn eenmanszaken niet meegerekend. 

Ten opzichte van dat record, daalde het aantal faillissementen in vijf jaar met 62 procent. Dit gaat samen met de economisch groei van de afgelopen vijf jaar in Nederland, constateert het CBS.

Stijging in laatste drie maanden

Het aantal faillissementen bereikte in september vorig jaar het laagste niveau sinds 2001. Of het aantal faillissementen dit jaar nog verder zal dalen is de vraag, in de laatste drie maanden van vorig jaar steeg het aantal bedrijven dat op de fles ging juist. 

Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 687. In de groothandel gingen 320 bedrijven op de fles, in de detailhandel 304 en in de autohandel 63. Verder is ook het aantal faillissementen in de financiële dienstverlening sterk afgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schulden nekken poppodium Sugar Factory, faillissement aangevraagd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van