Bedrijven

Schiphol wil bonussen aan oordeel omwonenden koppelen, maar weet nog niet hoe

11 januari 2019 06:17 Aangepast: 11 januari 2019 06:42
Dick Benschop, topman van Schiphol. Beeld © ANP

Luchthaven Schiphol probeert een wit voetje te halen bij omwonenden. Het bedrijf wil een gedeelte van de bonus voor het personeel laten afhangen van haar reputatie onder omwonenden. Maar hoe het bedrijf dat precies wil meten en hoe belangrijk de mening van omwonenden zal zijn, daar moet nog onderzoek naar gedaan worden.

Dick Benschop, de topman van het luchthavenbedrijf, vertelde tijdens zijn nieuwjaarsspeech over het goede voornemen van de luchthaven.

"De beloning van Schiphol-medewerkers zal voortaan mede afhangen van de reputatie van Schiphol bij de omwonenden", aldus Benschop in het gedeelte van zijn speech over het terugwinnen van vertrouwen van bewoners rond het vliegveld. Daar moet meer gebeuren, erkent hij. "Voor velen is het: eerst zien, dan geloven", voegt hij toe.

Uitwerking plannen

Dat geldt ook voor de bonusregeling zelf. Bij het bedrijf weet men nog niet meer dan dat het de planning is om bij de bonus die eventueel over dit jaar wordt uitgekeerd, de mening van omwonenden mee te wegen. Hoe dit wordt gemeten, moet nog verder uitgewerkt worden.

"Zodra er meer over te vertellen is komen we er op terug", mailt een woordvoerder. Hij voegt daar aan toe dat dit waarschijnlijk wel weken zal duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofdrolspelers in dossier Schiphol hebben zelf nauwelijks last van vliegverkeer

Half-half

Op dit moment hebben werknemers van Schiphol recht op een bonus van maximaal zes procent van hun jaarsalaris, inclusief vakantiegeld. Daarvan is de helft afhankelijk van de financiële prestaties van het bedrijf, blijkt uit de cao. Hoe beter het bedrijf presteert, hoe hoger de bonus.

Voor het bepalen van de andere drie procent wordt gekeken naar niet-financiële doelstellingen. Deze zijn vastgelegd in de Managementagenda door de Raad van Commissarissen, die zich baseert op de doelen van de directie.

Voor die directie gelden overigens andere percentages. Zij kunnen maximaal een bonus van 20 procent van hun jaarsalaris krijgen, staat in het jaarverslag. Daarvan is 6 procent afhankelijk van de financiële targets, de rest van de doelstellingen voor op de langere termijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van