Ga naar de inhoud
Schikking Liborfraude Rabobank

Rabobankiers schikken om rol in Euribor-fraude (voor 3000 euro)

Beeld © ANP

Vier medewerkers van de Rabobank hebben een schikking getroffen voor hun betrokkenheid bij het Euribor-fraudeschandaal. Drie leidinggevenden en een junior-medewerker schikten voor bedragen tussen de 750 en 3000 euro met Dutch Securities Institute (DSI).

De schikkingen zijn eind 2014 al getroffen, maar pas nu is bekend dat het om Rabobank gaat, schrijft het Financieele Dagblad dat de schikkingen op het spoor kwam. Vier bankiers troffen een schikking, een vijfde ging in beroep bij de tuchtcommissie van het Nederlandse zelfreguleringsorgaan van de effectenbranche, de DSI. Die gaf haar een boete van 1500 euro en wilde haar royeren, een eis waartegen zij in beroep ging. 

Uiteindelijk kreeg de vrouw, die volgens de krant in 2012 in 'goed overleg' bij de bank vertrok, behalve de boete ook een berisping van de DSI. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse bankiers individueel gestraft zijn voor hun rol in het schandaal, schrijft het FD. De boetes hebben zij uit eigen zak betaald. 

Libor- en Euribor-fraude

Bij het manipuleren van Libor- en Euribor-rente waren dertig medewerkers van Rabobank betrokken, door de schikking die de bank trof met het OM ontlopen zij in Nederland strafrechtelijke vervolging. In het buitenland worden ex-medewerkers van de bank harder aangepakt.

Bij het Euribor-schandaal uit 2012 werd gesjoemeld met de rente die banken elkaar in rekening brengen als ze geld aan elkaar lenen. Zij stelden het tarief dat zij zelf verwachtten te gaan betalen, te hoog of te laag voor. Hier profiteerden vervolgens de handelaren van de bank van, door met hun beleggingen hierop in te spelen.

Meer op rtlz.nl: