Bedrijven

Albert Heijn start bezorgservice voor warme maaltijden uit Allerhande

10 januari 2019 06:20 Aangepast: 10 januari 2019 10:48
Je hoeft nooit meer naar de Albert Heijn, de AH komt naar jou toe, Beeld © Albert Heijn

Met boodschappen thuisbezorgen maken veel supermarkten je het al makkelijk, maar binnenkort hoef je echt niets meer te doen als het aan Albert Heijn ligt. De supermarktketen begint vandaag met de bezorging van warme maaltijden. "Dit is een gat in de markt."

De supermarktketen noemt de nieuwe service 'Allerhande Kookt', naar het tijdschrift met recepten dat Albert Heijn uitbrengt. Verschil is dat je dus zelf geen boodschappen meer hoeft te doen, maar dat een team koks de maaltijden voor je klaarmaakt.

Binnen een half uur moeten de maaltijden aan de deur bezorgd zijn. Bestellen gaat tussen de 7,50 en 12,50 euro kosten, laat Albert Heijn weten. Voor de bezorging wordt gebruikgemaakt van de diensten van Thuisbezorgd en Deliveroo. 

Van stamppot tot sushi

Er komen acht volledige maaltijden in het assortiment, met daarnaast flammenkuchen, sushi, desserts, salades en drankjes, vertelt een woordvoerder. Het gaat niet om producten die je in de winkel kan kopen. "Alles wat we met Allerhande Kookt aanbieden wordt vers gemaakt en ook op dezelfde dag geconsumeerd. De gerechten hebben wel de signatuur van de recepten in Allerhande."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hard tegen hard in maaltijdbezorgland: concurrentie voor Thuisbezorgd

Thuisbezorgen is kleine stap

Een slimme stap van AH, denkt hoogleraar retailmarketing Laurens Sloot. "Tot nu was het model dat klanten naar de winkel kwamen en producten kochten, maar daar zit maar weinig groei in. En ze zien natuurlijk ook dat de consument steeds meer gemaksoplossingen wil."

Sloot noemt kant-en-klaar-maaltijden, voorgesneden groenten en oplossingen als maaltijdboxen. "Het thuisbezorgen van versgemaakte maaltijden is voor de supermarkten maar een kleine stap qua product-marktcombinatie. Ze hebben de klanten, de expertise en de recepten."

Gerechten die door Allerhande Kookt worden gemaakt. Gerechten die door Allerhande Kookt worden gemaakt.

Normale gerechten die je zelf ook maakt

Volgens de supermarktketen komen de populairste gerechten uit de receptendatabase van Allerhande in het assortiment. Dan kan je denken aan rendang met snijbonen, maar ook aan paddenstoelenrisotto en hutspot met knolselderij.

Daarmee springt Albert Heijn precies in een gat dat er volgens Sloot nog is op de thuisbezorgmarkt. "Horeca die thuisbezorgt staat toch vaak bekend als 'lekker eten', niet per se verantwoord. Supermarkten kunnen prima verantwoorde maaltijden leveren voor een scherpe prijs. Dan kan de klant gezond en makkelijk eten, als hij weinig tijd heeft of geen zin heeft om zelf te koken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CEO maaltijdbox Marley Spoon: supermarkt wordt snel overbodig

'Consument profiteert de komende jaren' 

Sloot wijst erop dat Albert Heijn niet de eerste is die deze stap zet. "Sterker nog: in de VS zie je bij ketens als Wegmans en Wholefoods al langer supermarkten waar je gewoon boodschappen kan doen, maar die ook ter plekke vers eten maken of thuisbezorgen. Ik zie in de toekomst best wel voor me dat supermarkten dat meer en meer doen." 

Er zijn al kleinere ondernemers die iets vergelijkbaars doen. Zo zit er in Dordrecht een Plus-ondernemer die in zijn winkel iedere week honderden pizza's klaarmaakt en is er in Amsterdam Marleenkookt.nl, waar verse, gezonde gerechten besteld kunnen worden. Ook Jumbo heeft met haar foodmarktconcept al grote stappen richting de horeca gezet. 

Eerst Amsterdam, later mogelijk meer steden

De hoogleraar is dan ook niet verbaasd over de keuze van Albert Heijn. "Deze stap zal ervoor zorgen dat de grote ketens zich de komende jaren nog nadrukkelijker gaan bemoeien met de thuisbezorgmarkt. Ik denk dat de consument daarvan profiteert in de vorm van lagere prijzen en gezondere maaltijden." 

Voorlopig is de dienst alleen beschikbaar in een groot deel van Amsterdam. "Het is een volgende stap voor ons. Er zit geen einddatum aan verbonden", zegt een woordvoerder. Ze kan nog niet zeggen of en wanneer de dienst in andere steden beschikbaar komt. "Voorlopig moeten we kijken hoe dit aansluit bij wat de consument wil. Daarna kunnen we naar andere steden gaan kijken." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van