Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

UWV: Ryanair mag piloten en cabinepersoneel niet ontslaan

08 januari 2019 16:40 Aangepast: 08 januari 2019 16:50
Ryanair-topman Michael O'Leary staat bekende als harde werkgever. Beeld © EPA

Ryanair mag zijn personeel dat vloog vanaf de basis in Eindhoven niet ontslaan. Het UWV vindt dat de vliegmaatschappij eerst moet proberen om samen met de vakbonden tot een sociaal plan te komen.

Tot die tijd moet Ryanair de 16 piloten en 15 cabinemedewerkers gewoon doorbetalen, staat in de afwijzing van de ontslagaanvraag.

Ryanair vroeg collectief ontslag aan bij het UWV voor al het in Nederland gevestigde personeel. De vakbonden vonden dat de ontslagaanvraag niet in behandeling mocht worden genomen. Zij wilden eerst overleg met de luchtvaartmaatschappij. Het UWV is het daarmee eens.

Verplicht verhuizen

Volgens pilotenvakbond VNV weigert Ryanair tot nu toe met hen in gesprek te gaan.

In oktober maakte Ryanair bekend dat de luchtvaartmaatschappij zijn basis in Eindhoven gaat sluiten. Het bedrijf wilde zijn werknemers verplicht overplaatsen naar het buitenland, maar dat werd verboden door de rechter. De prijsvechter stelde het personeel toen voor de keuze: alsnog 'vrijwillig' verhuizen of ontslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ryanair heeft lak aan de rechter: wil 16 piloten toch ontslaan

Harde werkgever

Ryanair heeft al veel langer de reputatie een buitengewoon harde werkgever te zijn, waar de werknemers relatief weinig betaald krijgen en slecht worden behandeld.

Daardoor ligt het bedrijf in heel Europa overhoop met vakbonden, wat soms lijdt tot gênante vertoningen. Zo haalde het bedrijf zich onlangs nog een privacyklacht van Portugees personeel op de hals, nadat het zonder toestemming beveiligingsbeelden online had gezet.

Daarop zou blijken dat de crew, die was gestrand op een Spaans vliegveld en geen onderdak van de werkgever kreeg, een foto in scene had gezet. Op de foto was te zien dat een aantal crewleden op de vloer van het vliegveld lag te slapen.

Dictatuur

Toen Ryanair op 1 oktober besloot om krap een maand later de basis in Eindhoven te sluiten, werden er ook zonder pardon mensen op straat gezet, wat tot schrijnende situaties leidde. Zo was een stewardess van 20 net verhuisd naar Eindhoven en had zelf haar opleiding betaald, toen ze er na een maand al uit werd gegooid zonder enige vorm van compensatie.

Een piloot van Ryanair noemde zijn eigen werkgever tijdens de rechtszaak zelfs een 'perfect georganiseerde dictatuur'. Geen enkele piloot werkt dan ook voor zijn plezier voor het bedrijf, zegt Van Doesburg. Maar er zijn nu eenmaal niet veel banen in Nederland voor piloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van