Bedrijven

Geldtransporteur SecurCash (nog) niet failliet, aanvraag afgewezen

03 januari 2019 16:39 Aangepast: 04 januari 2019 10:57
Onderzoek na een overval op een geldwagen van Brink's in 2011. Beeld © ANP

Het faillissement van geldtransporteur SecurCash is afgewezen. Volgens de rechtbank heeft SecurCash voldoende liquide middelen om schuldeisers te betalen. De rechtbank heeft bovendien het vermoeden dat SecurCash de aanvraag wilde gebruiken om makkelijk van personeel en huurovereenkomsten af te komen.

Het bedrijf vroeg het faillissement aan bij de Haagse rechtbank, maar die aanvraag kreeg een opmerkelijke wending. Volgens de rechtbank heeft SecurCash genoeg liquide middelen om schuldeisers te betalen. 

De rechtbank heeft bovendien het vermoeden dat SecurCash de aanvraag wilde misbruiken. "De rechtbank kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de eigen aangifte is gebruikt om op eenvoudige wijze van duurovereenkomsten af te komen, waaronder 180 arbeidsovereenkomsten en vier huurovereenkomsten."

Volgende aanvraag wel ingewilligd

De rechtbank wees de faillissementsaanvraag af omdat ze niet van mening is dat een faillissement de enige nette uitweg is. 

De alvast aangestelde curator noemt de situatie 'een rituele dans'. Een volgende faillissementsaanvraag zal volgens hem wel worden ingewilligd omdat de liquide middelen die er bij de toetsing van dinsdag nog waren, inmiddels zijn verdampt.

Twee bv's

Het moederbedrijf van SecurCash, het Duitse Nixdorf Diebold, heeft twee bv's in Nederland. In de ene is het geldtransport van en naar winkelketens ondergebracht, in de andere dat voor GeldService Nederland (GSN). Dat laatste is het samenwerkingsverband van de drie grootste banken voor het bevoorraden van geldautomaten.

FNV-bestuurder Meindert Gorter zei eerder al tegen RTL Z dat het moederbedrijf schoon schip maakt ten koste van de werknemers, 'die wel het risico lopen van explosieven, maar geen garanties krijgen als het slecht gaat'. Volgens hem is er ook flink geschoven tussen de bv's in de afgelopen maanden.

Curator Marc Udink meent dat er geen sprake is van paulianeus handelen, waarbij vlak voor een faillissement geld of andere waardevolle bezittingen worden weggesluisd. "Daar heb ik nog geen aanwijzingen voor."

Helft winkels was klant

SecurCash werkt onder meer voor bekende ketens als Kruidvat, Trekpleister, Blokker en Ici Paris. Het bedrijf heeft zo'n 1500 klanten, vertelt Marc Udink. Omdat daar dus ook ketens tussen zitten, gaat het om veel meer winkels waar naartoe gereden moet worden. "Ze hebben de helft van de markt in handen", legt Udink uit.

Onder meer RCCS Smartsafe Solutions uit Waddinxveen had al een Meldpunt Cashafhandeling geopend waar eventuele gedupeerde klanten van SecurCash terecht zouden kunnen. Het is onduidelijk wat daarmee zal gebeuren nu de faillissementsaanvraag van SecurCash is afgewezen.

Een woordvoerder van winkelketen Blokker zegt dat Blokker zich vooralsnog geen zorgen maakt. "Wij werken met verschillende geldtransporteurs en zijn niet alleen afhankelijk van SecurCash. Wel hebben we onze winkelmedewerkers op het hart gedrukt geen geld mee te geven aan onbekende transporteurs - voor het geval slimme mensen bedenken dat ze zich in Blokkerfilialen kunnen voordoen als geldtransporteur en zo de dagopbrengst meenemen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van