Bedrijven

Hema heeft last van zomerhitte, omzet valt lager uit

27 december 2018 10:50 Aangepast: 27 december 2018 11:04
IJs werd tijdens het warme weer wel verkocht bij de Hema, maar kleding te weinig. Beeld © ANP

Wat was het warm hè, deze zomer? Dat merkte Hema ook in het derde kwartaal. Volgens het warenhuis kochten klanten toen minder kleding, waardoor de omzet achterbleef.

De overstap naar een nieuw computersysteem en distributiecentrum voor online bestellingen waren ook van invloed daarop. De omzet viel uiteindelijk 1,2 procent lager uit op 304,4 miljoen euro, blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal

De nettowinst liep terug in vergelijking met het derde kwartaal in 2017. Toen was het nog 4,6 miljoen euro, nu was het 2,7 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog steeds verlies: wat doet Hema toch verkeerd?

Koude weer maakt deel goed

Toch zal het voor Hema wel goed komen, denkt topman Tjeerd Jegen. Hij benadrukt dat er in het derde kwartaal wel een nettowinst is geboekt. Toen het eenmaal wat kouder werd, begin vierde kwartaal, is Hema weer meer kleding gaan verkopen. 

Er werden meer huishoudelijke artikelen en verzorgingsproducten verkocht in kwartaal drie. Daarnaast gingen er nieuwe winkels open in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hema verwacht ook dat de webwinkel verder kan doorgroeien door het nieuwe computersysteem.

Jarenlange verliezen

Vorig kwartaal klaagde Hema ook over het mooie zomerweer, wat zorgde voor een dalende omzet. Het bedrijf draait al jaren moeizaam. Onder investeerder Lion Capital werd er jarenlang verlies gedraaid. 

Daarnaast kampt het bedrijf met een schuld van miljoenen. In 2007 werd het bedrijf overgenomen door Lion Capital, waarna het warenhuis volgestopt werd met schulden waarop Hema een hoge rente moet betalen. De afgelopen jaren heeft Lion Capital nauwelijks geld gestoken in Hema. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe investeerder Lion warenhuis Hema bijna nekte

Uitbreiden buitenland

Eind vorige maand berichtte het FD dat Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn een deel van de eigen winkels en de bakkerij wil verkopen om verdere uitbreiding in het buitenland te kunnen bekostigen en schuld af te bouwen. 

In totaal heeft Hema 545 winkels in Nederland. 261 daarvan zijn in handen van zo’n honderd franchise-nemers.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van