Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Bestuurslid Shell: budget schone energie verdubbeld vanaf 2020

26 december 2018 09:26 Aangepast: 26 december 2018 10:22
Maarten Wetselaar is directeur van de Shell-gasdivisie en nieuwe energie-activiteiten. Beeld © EPA

Olie- en gasmaatschappij Shell investeert vanaf 2020 ieder jaar 4 miljard dollar in hernieuwbare energie - een verdubbeling van het huidige budget.

Dat zegt Maarten Wetselaar, directeur van Shells gasdivisie en nieuwe energie-activiteiten, in een interview in The Guardian. Wetselaar, sinds 2016 lid van de raad van bestuur van Shell, stelt dat wanneer de huidige groene investeringen van Shell voldoende rendement opleveren, hij met succes kan pleiten voor deze verhoging vanaf 2020.

Momenteel investeert Shell jaarlijks tussen de 1 en 2 miljard dollar in 'nieuwe energie'. Dat is tussen 4 en 8 procent van de totale geplande investeringen per jaar van 25 tot 30 miljard dollar per jaar.

Wanneer die activiteiten 'financieel geloofwaardig' zijn voor zowel Shell als zijn aandeelhouders is er meer mogelijk, aldus Wetselaar. In dat geval kunnen de groene investeringen zelf hoger uitpakken dan jaarlijks 4 miljard dollar.

Druk aandeelhouders

Shell staat al langere tijd onder grote druk van een groep aandeelhouders die willen dat het bedrijf duurzamer wordt. Het gaat naast particuliere beleggers ook om grote institutionele partijen zoals ABP, het pensioenfonds van de Church of England, Robeco en Eumedion, dat de belangen behartigt van ongeveer 60 institutionele beleggers met een gezamenlijk belegd vermogen van 5000 miljard euro.

Onlangs besloot topman Ben van Beurden na een 'lange dialoog' met deze laatste groep dat Shell zichzelf klimaatdoelen gaat stellen voor de korte en middellange termijn. Analisten zagen dat als een knieval, aangezien Van Beurden eerder niet verder wilde gaan dan de belofte van een halvering van Shells CO2-uitstoot in 2050. Zelf noemde Van Beurden het 'voortschrijdend inzicht'.

Het streven is nu om in 2035 20 procent minder CO2 uit te stoten. Shell is bovendien van plan om de klimaatdoelen te koppelen aan de beloning van zijn managers. In een nieuw beloningsvoorstel moet per 2020 dan een deel van hun beloning worden geschrapt als de doelen niet gehaald worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Shell gaat beloning top aan klimaatdoelen koppelen, 'knieval' voor aandeelhouders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van