Bedrijven

'Afwijkingen' in updates van sjoemelsoftware Volkswagen

24 december 2018 11:47 Aangepast: 24 december 2018 11:53
Het schandaal heeft het Volkswagenconcern al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost. Beeld © Getty Images

Opnieuw hangt de geur van gesjoemel met software rond Volkswagen. Het bedrijf heeft 'afwijkingen' geconstateerd in een update van de software die juist nodig was om het sjoemelen te voorkomen.

Het bedrijf heeft melding gedaan bij de Duitse toezichthouder KBA. De kwestie wordt nog intern onderzocht en de onderzoeksresultaten zullen aan de toezichthouder worden overgedragen. Begin januari is er verder een overleg gepland tussen Volkswagen en de autoriteiten.

Uitlaatgassen

Volgens de Duitse krant Bild am Sonntag hebben de Duitsers de sjoemelupdate gedaan bij een recente software-update. Volgens de krant zijn experts van KBA ervan overtuigd dat het om nieuwe sjoemelsoftware gaat. 

De software zou het filteren van uitlaatgassen terugdraaien als een bepaalde hoeveelheid brandstof is verbruikt.

Sjoemeldieselschandaal

De software-update wordt op dit moment niet meer uitgevoerd. Waarschijnlijk hebben enkele honderdduizenden auto's de update al gehad.

Volkswagen moest in september 2015 toegeven dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto's schoner dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dieselschandaal kost Volkswagen nog zeker 3 miljard

Het wordt sowieso niet bepaald een 'Frohe Weihnachten' in Wolfsburg. De komende twee jaar is het bedrijf nog eens 3 miljard euro kwijt aan de nasleep van het dieselschandaal, vertelde topman Frank Witter afgelopen zaterdag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van