Ga naar de inhoud
Bedrijven

Mkb moet zieke werknemer tóch twee jaar blijven doorbetalen

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld © ANP

Kleine bedrijven - met minder dan 25 mensen in dienst - moeten een zieke werknemer toch twee jaar blijven doorbetalen. Het kabinet kiest er toch niet voor om dit terug te schroeven naar één jaar, maar komt met een andere oplossing. Het geeft honderden miljoenen aan kleine werkgevers om de lasten te verlichten.

"Wat we in het regeerakkoord hadden opgeschreven bleek niet gedroomde oplossing van ondernemers te zijn", zegt Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Vooral de poespas er omheen was voor kleine werkgevers lastig." 

In het regeerakkoord was afgesproken dat de verplichting voor mkb'ers om ziek personeel twee jaar door te betalen, zou worden teruggeschroefd naar één jaar. Dat gaat niet door, het zou volgens de minister prikkels wegnemen om zieke werknemers weer aan het werk te helpen. 

Hij maakte afspraken met werkgeversorganisaties MKB Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland en het Verbond voor Verzekeraars.

Honderden miljoenen

In plaats van de voorgenomen maatregel komt er nu onder meer een bedrag van 450 miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor de kosten die kleine werknemers hebben voor het doorbetalen van ziek personeel. Dat scheelt bedrijven op jaarbasis 1100 euro aan premies. 

Met het geld kunnen ondernemers kiezen voor een nieuwe (private) verzekering voor kleine mkb-bedrijven. Met de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering, die vanaf 1 januari 2020 is af te sluiten, kunnen ondernemers het risico afdekken van de verplichtingen die werkgevers hebben ten opzichte van ziek personeel. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet schrapt bezuiniging van 295 miljoen op uitkering voor zieke werknemers

Verzekering

Nu komt het nog vaak voor dat kleine werkgevers denken verzekerd te zijn voor een zieke werknemer, maar er in de praktijk achter komen dat dit niet of maar deels het geval is. Ze lopen dan alsnog aan tegen extra kosten. 

Op dit moment is driekwart van mkb-bedrijven met minder dan zeven mensen in dienst al verzekerd tegen het financieel risico van ziek personeel. Voor bedrijven met tussen de 7 en 15 mensen in dienst is dat 85 procent, meldt Koolmees. 

Slepende discussie

Met het akkoord komt voor nu een eind aan een lang slepende discussie tussen werkgevers en vakbonden. Kleine mkb'ers zitten met de verplichting om hun zieke personeel twee jaar lang door te betalen in hun maag omdat het zwaar drukt op hun omzet. 

Of de discussie helemaal afgesloten is, blijft de vraag. "Wij zien het als eerste stap naar het lonkende perspectief dat de werkgever na één jaar klaar is", reageert Jacco Vonhoff, voorzitter van MKB-Nederland.