Bedrijven

YoungCapital maakt doorstart met failliet Jobbird

19 december 2018 08:03 Aangepast: 19 december 2018 10:09
Oprichters van YoungCapital Hugo de Koning, Bram Bosveld en Rogier Thewessen. Beeld © YoungCapital.

Uitzendbureau YoungCapital maakt een doorstart met vacaturesite Jobbird, die begin deze maand failliet ging. De nieuwe eigenaar denkt van de vacaturesite wél een succes te kunnen maken. "Wij hebben daarvoor alles in huis."

Hoeveel YoungCapital betaalt voor de overname wordt niet gemeld. Ook is nog onduidelijk hoeveel werknemers van Jobbird dankzij de doorstart hun baan behouden.

Oprichter niet betrokken

Wel is duidelijk dat oprichter Jan-Peter Cruiming niet bij de doorstart van zijn bedrijf betrokken is. Ook staat de overname door YoungCapital volgens een woordvoerder van de curator los van de inspanningen van een groep werknemers, die de afgelopen maanden aan voortzettingsplannen werkte.

Jobbird werd in 2011 opgericht door Cruiming, die eerder de Nationale Vacaturebank had opgericht. Dat bedrijf verkocht hij in 2004 aan uitgever VNU.

Begin dit jaar kondigde Cruiming nog ambitieuze groeiplannen aan. Daarvoor trok Jobbird nieuwe medewerkers aan, en verhuisde naar een prestigieuze locatie aan de Gouden Bocht in de Amsterdamse Herengracht. Twee weken geleden ging de onderneming echter plotsklaps failliet.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vacaturesite Jobbird wilde de grootste zijn, maar is nu failliet

Sanering

Na het faillissement bleek dat Jobbird al sinds de oprichting verliezen had gemaakt. In oktober was het bedrijf begonnen aan een sanering, waarbij het personeelsbestand werd gehalveerd van zo'n 24 tot 12 mensen.

Hoeveel werknemers daarvan nu hun baan behouden, is onzeker. "Met YoungCapital is een akkoord op hoofdlijnen gesloten", aldus een woordvoerder van de curator.

Bankroet

Ook bleek na het faillissement dat oprichter Cruiming al weken niet op kantoor was geweest, en dat hij zijn medewerkers niet op de hoogte had gesteld van het aanstaande bankroet.

Curator Angelina Bakker kon bij haar zoektocht naar mogelijkheden voor een doorstart afgelopen weken rekenen op een ruime belangstelling.

Perfecte aanvulling

Mede-oprichter Rogier Thewessen van YoungCapital, dat sinds 2000 bestaat, is blij met de overname. "We hadden eigenlijk iets anders op het oog, maar door het faillissement van Jobbird konden we deze kans grijpen."

Volgens Thewessen is Jobbird een perfecte aanvulling op de bestaande activiteiten van YoungCapital. "Wij hebben op dit moment een uitzendbureau, een detacheerder en verschillende jobsites voor nichemarkten als studentjob.nl. Maar een brede jobsite zoals Jobbird hadden wij nog niet. Bovendien is het een merk, dat heel veel mensen kennen."

Oorzaken faillissement

Volgens Thewessen ging het mis met Jobbird als gevolg van verkeerde technologie en te hoge kosten.

"Jobbird is een geweldig merk, maar aan de achterkant hadden ze de zaken niet op orde. Toen Cruiming begon, was de markt nog niet zo complex als tegenwoordig. Technologie speelt daarbij een belangrijke rol. Het bedrijf besteedde heel veel geld aan marketing, maar investeerde te weinig in de ontwikkeling van het organische verkeer, door middel van goede zoekmachine-optimalisatie."

Ook de start in het buitenland was een factor in de ondergang, denkt de YoungCapital-oprichter. "Ze hadden dure mensen aangenomen, terwijl er maar nauwelijks verkeer van klanten en omzet tegenover stond."

Nu wel een succes

Volgens Thewessen heeft YoungCapital alles in huis om van Jobbird wel een succes te maken. "Wij zijn al jaren actief met online vacaturesites, dus we weten precies wat we kopen." Dat is een van de redenen dat de doorstart relatief snel tot stand kon komen.

"Ook hebben wij een heel goede marketing-afdeling, die goed is in zoekmachine-optimalisatie."

YoungCapital verwacht ook te kunnen bezuinigen, onder meer door de overgebleven werknemers van Jobbird te verhuizen van het dure Amsterdamse grachtenpand naar het hoofdkantoor van YoungCapital in Hoofddorp.

Eigen middelen

YoungCapital wil niet zeggen hoeveel er voor de overname van de failliete boedel van Jobbird is betaald. "Maar de financiering ervan is geen probleem", zegt Thewessen. "Wij zijn goed voor een omzet van ruim 450 miljoen euro, dus deze overname kunnen we prima uit eigen middelen financieren."

De omzet van YoungCapital bestaat vooral uit de tarieven die het bedrijf in rekening brengt voor de 25.000 mensen die via de uitzendtak en de detacheerder bij klanten aan de slag zijn, aangevuld met de inkomsten uit de niche-vacaturesites.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van