Bedrijven

Eneco niet naar de beurs, bedrijf wordt in meerdere rondes verkocht

18 december 2018 17:00 Aangepast: 18 december 2018 17:00
Windmolens van Eneco op de Noordzee. Beeld © ANP

Energiebedrijf Eneco gaat niet naar de beurs maar wordt via een veiling in meerdere rondes verkocht. De aandeelhouders en het bedrijf zelf zijn het daarover eens geworden. Het verkoopproces gaat komend voorjaar van start.

Eneco verwacht dat het traject de rest van 2019 in beslag zal nemen en dat de verkoop pas in 2020 rondkomt. Over de waarde die het bedrijf kan opleveren wilde een woordvoerder van Eneco niets zeggen. Eerdere schattingen gingen uit van een bedrag tussen de 2,5 en 4 miljard.

Het merendeel van de aandeelhouders van het energiebedrijf, dit zijn 53 Nederlandse gemeenten, besloten Eneco vorig jaar te verkopen. Daarvoor waren verschillende opties mogelijk: via een veiling rechtstreeks aan de hoogste bieder, of via een beursgang. Ook zou het mogelijk zijn om bij de verkoop beide manieren te verkennen.

Opbieden, maar niet alleen op prijs

Dat er niet gekozen is voor een beursgang heeft waarschijnlijk te maken met het huidige negatieve sentiment op de beurzen. Bij een veiling wordt in meerdere rondes door geïnteresseerden tegen elkaar opgeboden, vertelt woordvoerder Edwin van de Haar. "Uiteindelijk is er dan één winnaar."

Hij zegt dat het hierbij niet alleen om de hoogste prijs gaat. "Zaken als duurzaamheid en werkgelegenheid zijn ook criteria."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter grijpt in bij Eneco en beveelt onderzoek naar chaos rond verkoop

Ruzies en gang naar rechter

De verkoop van het bedrijf heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouders van Eneco konden lange tijd niet door één deur. Er moest mediation aan te pas komen om de neuzen rondom de privatisering weer dezelfde kant op te krijgen. 

Het personeel van Eneco stapte zelfs naar de rechter om de geplande privatisering. Er werden ook vraagtekens gezet bij het 'vroegtijdige vertrek' van topman De Haas. 

Als mogelijke geïnteresseerden in Eneco worden onder andere investeerder HAL genoemd, Shell en pensioenbelegger PGGM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van