Ga naar de inhoud
Bedrijven

Flinke omzetstijging H&M door kortingen en geluk

De H&M in de Rotterdamse Koopgoot. Beeld © ANP

De omzet van modeketen H&M is het afgelopen kwartaal fors gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Er werd een omzet van 56,4 miljard Zweedse kronen in de boeken gezet, omgerekend een kleine 5,5 miljard euro.

En dat is maar liefst 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit een handelsupdate van het bedrijf.

Meeval

Overigens is die groei voor ongeveer de helft het gevolg van een meevaller voor het bedrijf. De Zweedse kroon is namelijk in waarde gedaald ten opzichte van de euro, waardoor de behaalde omzet in euro's uiteindelijk meer kronen oplevert.

De omzetstijging lijkt erop te wijzen dat het H&M lukt om een deel van de gigantische klerenberg die het heeft liggen weg te werken. In de zomer maakte het bedrijf nog bekend dat het nog zo'n 3,5 miljard euro aan onverkochte kledij op de plank had liggen. H&M besloot toen om de inventaris tegen recordkortingen aan te bieden.

Beleggers lijken niet blij te zijn met de cijfers, de koers staat op moment van schrijven ruim 6 procent in de min. 

Winst?

Daardoor is er ook maar weinig te zeggen over wat de omzetcijfers uiteindelijk zullen betekenen voor de winst. Daarover heeft H&M vandaag nog niets bekendgemaakt. Die cijfers worden pas eind januari gepubliceerd.

Dat H&M vandaag al de cijfers over het vierde kwartaal kan presenteren, komt doordat het bedrijf er een afwijkend boekjaar op nahoudt, dat loopt van december tot november, in plaats van januari tot december.

Zweedse
Meer van RTL Z
Zweedse energiecentrale verbrandt H&M-kleren in plaats van kolen
Bron: RTL Z