Ga naar de inhoud
Bedrijven

Werknemers Picnic klagen over hoge werkdruk en te lage beloning

Werknemers klagen onder andere over te zware kratten. Beeld © Archiefbeeld ANP

Werknemers in de distributiecentra van de snelgroeiende, online supermarkt Picnic noemen hun werkomgeving onveilig, de werkdruk te hoog en de beloning ondermaats.

Waar deze medewerkers vooral tegenaan lopen, is de drukte op de werkvloer waardoor ze regelmatig met hun karren tegen elkaar aanbotsen. De karren zouden ook geen handgrepen hebben en medewerkers kneuzen daardoor regelmatig hun handen. Het zware tilwerk geeft daarnaast allerlei lichamelijke klachten.

Het verloop van medewerkers is daarom hoog, stelt Trouw. De krant sprak met vier medewerkers uit twee verschillende distributiecentra van Picnic in Utrecht en Nijkerk. Vakbond FNV, dat naar eigen zeggen afgelopen jaar met meer dan honderd (ex-)werknemers van het bedrijf sprak, trekt dezelfde conclusie.

Picnic
Lees ook:
Picnic reageert op aantijging: 'Slechte omstandigheden? Onzin'

Werktempo en drukte

Picnic, bekend van de smalle rood-witte elektrische karretjes die door steden rijden, zou het tempo waarin gewerkt moet worden verder regelmatig opschroeven. Het bedrijf groeit dan ook harder dan het aankan. 

Begonnen in 2015 bedient het nu 190.000 klanten in Nederland en 10.000 in Duitsland, waar het bedrijf dit voorjaar startte. Onlangs werd een vijfde distributiecentrum in Rotterdam geopend. Daarmee is het aantal vierkante meters distributiecentrum van het bedrijf in drie jaar tijd gegroeid van 3000 naar 52.000.

Picnic: 'Wij verbeteren continue'

Bij de inspectie SZW, dat toezicht houdt op gezonde en veilige werkomstandigheden en een eerlijke betaling, zijn de afgelopen twee jaar twee klachten binnengekomen over Picnic. Het bedrijf zelf herkent zich niet in de klachten van vakbond FNV.

"Erg jammer dat de vakbond stemming aan het maken is zonder eerst even naar ons toe te komen om de feiten te leren kennen”, aldus Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic. "We hebben sinds de start ruim 2500 banen gecreëerd en dan gaat de FNV achter onze rug om mensen aanspreken en tegen ons opzetten."

Volgens hem voert het bedrijf wekelijks, en in overleg met medewerkers, verbeteringen door. "Veiligheid heeft onze dagelijkse aandacht.'' Onlangs zouden de lonen nog met 2 procent verhoogd zijn. 

75.000
Meer op rtlz.nl:
75.000 mensen op de wachtlijst: Picnic kan vraag grote steden niet aan