Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nein! Duitse toezichthouder tikt Booking.com op de vingers

Beeld © ANP

Hotelwebsite Booking.com heeft zijn leven nog steeds onvoldoende gebeterd, concludeert een Duitse toezichthouder. De website maakt nog altijd afspraken met hoteleigenaars die de concurrentie verstoren.

Booking.com is het niet met deze conclusie eens en zegt in beroep te gaan. Het Bundeskartellamt, een concurrentiewaakhond, tikte Booking.com eerder dit jaar al op de vingers. Het bedrijf maakte ongeoorloofde afspraken met hotels zodat op Booking.com altijd de laagste prijs en beste reserveringsvoorwaarden voor kamers stonden.

Eerdere aanpassing
De boekingswebsite heeft daarna maatregelen genomen: de contracten met hotels zijn in juli aangepast. Zij hoeven niet meer te beloven dat klanten via Booking.com altijd goedkoper uit zijn dan bij andere internetaanbieders. Maar via de eigen website mogen hotels hun kamers nog altijd niet voor een lagere prijs aanbieden.

Ook die afspraak kan niet door de beugel, en moet uiterlijk eind volgende maand uit alle contracten met Duitse hotels geschrapt zijn, stelt het Bundeskartellamt. Hotels moeten in vrijheid hun prijzen kunnen bepalen, daarvan heeft de klant uiteindelijk het meeste profijt, stelt de toezichthouder.

Goed voor transparantie
Booking.com zal in afwachting van het eigen beroep gehoor geven aan het besluit. Maar het bedrijf vindt dat het Bundeskartellamt moet onderkennen dat websites als Booking.com zorgen voor transparantie richting de consument. Die kan op Booking.com immers heel makkelijk en snel een hotel zoeken. De afspraken, waarover het nu gaat, zouden daarbij juist concurrentiebevorderend werken, aldus het bedrijf. 

De site is niet de enige aanbieder die wordt onderzocht. Ook tegen Expedia loopt een procedure. Concurrent HRS heeft op last van het Bundeskartellamt begin vorig jaar zijn boekingsvoorwaarden al moeten aanpassen.