Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Grote verliezen voor Hudson's Bay in Nederland, banen op het spel'

Topmodellen Doutzen Kroes en Winnie Harlow bij de opening van Hudson's Bay in Amsterdam. Beeld © ANP

Het wil maar niet lukken met Hudson's Bay in Nederland. De dertien warenhuizen in ons land draaien dit jaar meer dan 80 miljoen euro verlies. Een ontslagronde wordt niet uitgesloten.

Dat meldt de Telegraaf op basis van interne stukken. Een woordvoerder van Hudson's Bay in Nederland wil weinig loslaten en meldt aan de krant dat het 'duidelijk is dat er iets gebeuren gaat, maar de nieuwe eigenaren moeten nog een besluit nemen'.

Imagoprobleem: te duur

Ruim een jaar geleden werd het eerste filiaal van het warenhuis in Amsterdam met veel bombarie geopend. De keten dacht het gat te kunnen opvullen in de Nederlandse winkelstraten door het wegvallen van V&D. Maar warm liep winkelend Nederland niet voor Hudson's.

Het imago 'duur' moest daarom veranderen. Klanten zouden goedkopere merken missen, Hudson's Bay wilde twintig filialen in Nederland openen. 

Flinke verliezen

De Nederlandse winkels waren in handen van het Canadese Hudson's Bay Company. Dat verkocht afgelopen najaar het merendeel van hun belang in de Nederlandse en Duitse warenhuizen aan het Oostenrijkse Signa. 

Ook met de andere warenhuizen van Signa, Karstadt en Kaufhof, zou het slechter gaan dan gedacht. Kaufhof en de Hudson's Bay-winkels in Nederland en Duitsland zouden volgens de Telegraaf een gezamenlijk verlies maken van 190 miljoen euro. Besparingen zijn daarom nodig, waaronder die op personeel.

'Verdacht
Lees ook:
'Verdacht stil rond Hudson's Bay, maar ze kúnnen niet weg'

Weggaan wordt lastig

In Nederland telt het warenhuis nu dertien filialen. Op de agenda voor volgend jaar staat de opening van winkels in Utrecht en Amstelveen. De kans dat dit niet doorgaat is klein, want voor zestien panden in ons land zijn langlopende huurcontracten opgesloten. 

Retaildeskundige Rupert Parker Brady zei eerder tegen RTL Z dat deze contracten tussen de 15 en 20 jaar lopen. Weggaan betekent dus een enorme schadeclaim.

Haalt Hudson's Bay z'n tweede verjaardag?

02:56
Dit is een artikel van