Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Deemoedige ING-topman Hamers door het stof in de Kamer

12 december 2018 15:55 Aangepast: 12 december 2018 15:58
Beeld © ANP

ING-topman Ralph Hamers is tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer flink door het stof gegaan. Hamers en zijn bank waren dit jaar het onderwerp van meerdere schandalen: "Ik vind het heel erg."

Hamers is in de Kamer voor een gesprek over gedrag en cultuur in de bankenwereld, en hij had nogal wat uit te leggen.

In het voorjaar was de ceo zelf onderwerp van een hevige maatschappelijke en politieke discussie toen hij een salarisverhoging kreeg van 50 procent, die uiteindelijk werd teruggetrokken. ING schikte later in het jaar voor 775 miljoen euro omdat het jarenlang de regels ter voorkoming van witwassen aan de laars had gelapt.

'Heel erg'

"Ik kan wat daar fout is gegaan niet terugdraaien", aldus Hamers. "Ik kan wel zeggen dat ik het heel erg vind. En dat vind ik ook." 

Vooral het witwasschandaal is een punt van gêne voor de topman. "Dat had niet mogen gebeuren, maar het is wel gebeurd. Dat raakt iedere medewerker van ING, en het raakt mij ook", zei Hamers deemoedig.

Daarnaast benadrukte Hamers meermalen dat zijn bank er alles aan doet om de fouten uit het verleden niet te herhalen en hard werkt aan het terugwinnen van het vertrouwen.

Na afloop van de hoorzitting zei Hamers nog dat hij spijt had van de witwaszaak en dat hij tevreden is met zijn salaris. 

Inschattingsfout

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vond dat maar moeilijk te rijmen met de loonsverhoging, die werd aangekondigd terwijl de bank al lang op de hoogte was van het witwasschandaal dat in september tot uitbarsting kwam.

Hamers wilde daar niet veel woorden aan vuilmaken. Hij verwees naar een eerdere hoorzitting van de Kamer met toenmalig voorzitter van de raad van commissarissen (rvc), Jeroen van der Veer.

"Daarin is duidelijk toegelicht hoe de rvc tot die beslissing is gekomen. Van der Veer heeft toen al aangegeven dat er sprake was van een grote inschattingsfout, daar ben ik het mee eens", zei Hamers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van