Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Cao-overleg PostNL en bonden hervat, alleen FNV gaat actievoeren

10 december 2018 14:08 Aangepast: 10 december 2018 14:26
Een postsorteerder aan het werk. Beeld © ANP

PostNL gaat het cao-overleg hervatten met drie van de vier vakbonden. FNV wil niet aan tafel zitten en gaat deze week nog actievoeren. "Die acties zullen niet publieksvriendelijk zijn."

Dat zegt Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang. Zijn vakbond onderhandelt sinds november met PostNL over een nieuwe cao. Vanmiddag liep een ultimatum van de bond af. 

In het eisenpakket van de bond zat onder andere een loonsverhoging van 5 procent met een minimum van 100 euro bruto per maand en gelijke beloning voor gelijk werk, dus ook voor bijvoorbeeld uitzendkrachten, en een einde aan de 'torenhoge werkdruk'.

FNV vertegenwoordigt naar eigen zeggen ongeveer 20-25 procent van de 18.000 PostNL-medewerkers die onder een cao vallen. In totaal telt het bedrijf 44.000 medewerkers.

Werkonderbrekingen

Volgens Deleij komt PostNL zelf niet met concrete voorstellen en 'schuift het de echte onderhandelingen zo lang mogelijk voor zich uit, zodat eventuele acties niet in de drukke decembermaand plaatsvinden'.

Vanavond besluit de bond tot welke acties deze week nog wordt overgegaan. Hij sluit werkonderbrekingen niet uit. De drie andere bonden, BVPP, CNV en VHP2, willen juist niet actievoeren in deze drukke periode, omdat die acties PostNL te hard zou kunnen raken

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder brieven, meer pakketten: postmarkt groeit door, ook voor PostNL

Loondienst versus uitzendkrachten

In het cao-voorstel dat PostNL nu heeft gedaan staat dat het voor meer mensen banen wil creëren en alleen arbeid wil uitbesteden 'als de arbeidsmarkt ons echt dwingt'. Nieuwe bezorgers zullen dan of in loondienst zijn bij PostNL of bij een ondernemers, zoals de koeriersdiensten.  

Ondernemers die pakketten bezorgen voor PostNL moeten aantonen dat ze hun medewerkers met een arbeidsovereenkomst belonen conform de cao. PostNL spreekt af met contractingpartijen dat werknemers die middels contracting voor PostNL werken, een loon moeten krijgen gelijk aan dat van een uitzendkracht. 

Deze medewerkers worden niet direct via uitzendbureaus ingehuurd maar via een derde bedrijf, ook wel tussen-bv's genoemd. Door zo'n constructie vallen de medewerkers niet onder de uitzend-cao maar ook niet onder die van PostNL, en werken ze dus onder minimale arbeidsvoorwaarden.

'Einde maken aan angstcultuur'

FNV vindt dit niet genoeg. "Ik zie weinig aanknopingspunten en weet zeker dat de andere bonden ook overgaan tot actie zodra zij merken dat PostNL geen concrete afspraken wil maken", zegt Deleij. 

Hij wil dat PostNL concrete afspraken maakt over het terugdringen van de flexibilisering bij PostNL en dat het bedrijf een pas op de plaats maakt met het doorvoeren van de elkaar alsmaar opvolgende reorganisaties.

PostNL is zelf niet concreet over een tegemoetkoming aan de looneis. En, zo laat het weten, zal pas een voorstel doen voor een loonstijging, als er een akkoord wordt bereikt over bovengenoemde punten. De cao zal dan een looptijd hebben van anderhalf jaar. Woensdag worden de gesprekken hervat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van