Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Uber leed in 2016 2,8 miljard dollar verlies

14 april 2017 22:47 Aangepast: 28 juli 2017 08:30

De bruto-omzet van taxi-app Uber verdubbelde vorig jaar tot 20 miljard, maar er werd wel een fors verlies geleden van maar liefst 2,8 miljard dollar. Toch is dit bedrijf 69 miljard dollar waard.

Uber maakt eigenlijk helemaal geen resultaten bekend, maar het niet-beursgenoteerde bedrijf gaf aan persbureau Bloomberg inzage in een paar cijfers.

China

De netto-omzet kwam in 2016 uit op 6,5 miljard dollar. Het verlies van 2,8 miljard dat daarop werd geleden is fors. Er werd eigenlijk nóg meer toegelegd op de bedrijfsvoering, want in de resultaten is niet het verlies van 1 miljard dollar dat het leed in China meegenomen.

De Chinese activiteiten werden in augustus verkocht. Dat geeft wel aan dat Uber in China bijzonder slecht draaide. In ruil voor de Chinese activiteiten kreeg Uber onder meer een belang van 18 procent in Didi, de lokale tegenhanger van Uber in China. 

Uber heeft in zijn bestaan in totaal een verlies van minstens 8 miljard dollar geleden. Het concern zegt nog 7 miljard in kas te hebben en bij banken nog 2,3 miljard dollar te kunnen lenen.

'Meest waardevolle startup ooit'

Het in 2009 opgerichte Uber wordt wel gezien als de meest waardevolle start-up ter wereld. Uber biedt met zijn apps inmiddels taxiritjes en andere diensten aan in meer dan vijfhonderd grote steden. Oud-eurocommissaris Neelie Kroes werkt ook bij het bedrijf, als voorzitter van een belangrijke adviesraad.

Uber is niet beursgenoteerd en daarmee niet verplicht om zijn resultaten te presenteren, al worden investeerders wel regelmatig bijgepraat. Dat Uber nu toch iets meer van zichzelf laat zien, komt volgens Bloomberg omdat het bedrijf zijn sterke groeipad meer onder de aandacht wil brengen, na de vele negatieve publiciteit van de laatste maanden.

Negatief in het nieuws

Uber wordt onder meer beschuldigd van het wegmoffelen van seksueel wangedrag op de werkvloer. Daarnaast zijn in korte tijd veel hooggeplaatste bestuurders van Uber opgestapt. De onderneming is ook in Nederland niet onomstreden. Via de dienst UberPOP konden mensen tot eind 2015 ook taxiritten boeken bij particulieren, die niet over de vereiste taxivergunning beschikten. UberPOP is daarom door de rechter verboden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore