Nederlandse banken en bedrijven zijn gebruikt om geld wit te wassen dat is verdiend met een gigantische fraude in Rusland. De zaak is al tien jaar oud, maar de bijrol van Nederlandse bedrijven was nog niet bekend, schrijft NRC.
De krant deed samen met tv-programma Zembla onderzoek naar de Magnitsky-fraude. De zaak is vernoemd naar de Russische jurist Sergej Magnitsky, die in 2008 aan het licht bracht dat overheidsfunctionarissen 230 miljoen dollar belastinggeld achterover hadden gedrukt. Daarvoor gebruikten ze bedrijven van Magnitsky's opdrachtgever Bill Bowder.
De mannen deden aangifte, maar werden juist zelf vervolgd. Magnitsky werd gearresteerd en stierf na marteling in 2009 in zijn cel.
8 miljoen naar Nederland
Sindsdien probeert Bowder de onderste steen boven te krijgen en zijn zoektocht heeft hem ook in Nederland gebracht, schrijft de krant. Inmiddels heeft hij twee aangiften gedaan in Nederland over verdachte geldstromen.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat Nederlandse banken en bedrijven betrokken zijn bij het witwassen van 8 miljoen euro Russisch fraudegeld. Het lijkt erop dat de Nederlandse bedrijven geen weet hadden van de schimmige zaken waarvoor ze werden gebruikt.
Within Temptation
Zo blijkt dat de Nederlandse goth-metalband Within Temptation jaren geleden voor een optreden in Moskou betaald kreeg via een bankrekening uit Estland, waarachter weer een bedrijf schuilging op een Caraïbisch belastingparadijs. Die brievenbusfirma blijkt weer gelieerd te zijn aan de Magnitsky-fraude.
Ook andere Nederlandse bedrijven, zoals modemerk G-star, kregen op deze manier geld voor verleende diensten of leveringen. Het witwassen van grote sommen geld door ze op te delen in kleine brokjes en uit te geven bij gewone bedrijven, is een veelgebruikte truc.
Banken merkten niets
Opmerkelijk is dat de Nederlandse banken waar het geld naar werd overgemaakt, niet aan de bel hebben getrokken. Rabobank en ABN Amro wilden tegenover de krant beide niet ingaan op de individuele zaken.
Banken hebben de verplichting om verdachte transacties te onderzoeken en te melden. Eerder dit jaar schikte ING nog voor 775 miljoen euro, omdat het jarenlang veel te weinig had gedaan om witwassen door klanten tegen te gaan.