Bedrijven

Belangrijk autismecentrum was bijna failliet door desastreus verlies

04 december 2018 15:24 Aangepast: 04 december 2018 18:09
Hoofdvestiging van het Dr. Leo Kannerhuis, dat een miljoenenverlies leed. Beeld © Google Maps

Het Nederlandse autismecentrum het Dr Leo Kannerhuis blijkt vorig jaar een verlies van 6 miljoen euro te hebben geleden. Door het megaverlies bungelde de zorginstelling, die inmiddels is gered, op het randje van een bankroet. "Een faillissement zou een drama zijn geweest."

Het Leo Kannerhuis was in de jaren zeventig een van de eerste instellingen in Nederland die zich richtten op autismezorg. Tegenwoordig is ze met vestigingen in Doorwerth, Oosterbeek, Nijmegen, Arnhem en Amsterdam en 28 miljoen euro omzet een van de belangrijkste Nederlandse zorgverleners op dat gebied.

"Het is een grote instelling, waar veel kennis aanwezig is. Veel mensen worden er heel goed geholpen”, aldus woordvoerster Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

Miljoenenverlies

Maar uit de onlangs met grote vertraging gepubliceerde jaarrekening over 2017 blijkt dat het Leo Kannerhuis vorig jaar desastreuze resultaten heeft geboekt. Vooral als gevolg van een 10 procent lagere omzet en sterk gestegen kosten voor de inhuur van personeel, sloot de zorginstelling het jaar af met een verlies van ruim 6 miljoen euro.

Het megaverlies drukte het eigen vermogen van het Kannerhuis met 2,2 miljoen euro in de min. Daarmee was de zorginstelling eind vorig jaar technisch failliet. Tot overmaat van ramp ketste een overname door branchegenoot Karakter eind 2017 af.

Faillissement was drama geweest 

Volgens de autismevereniging NVA zou een faillissement ernstige gevolgen hebben gehad. "Wij schrikken van dergelijke signalen. Als het Kannerhuis was weggevallen, zou dat een drama zijn geweest. Dan zouden de klanten elders ondergebracht moeten worden. En die plekken zijn er vaak niet. De wachttijden voor autismezorg zijn nu al ontzettend lang", aldus Luijckx. 

Vorige maand maakte de NVA bekend dat er momenteel minstens 3450 mensen met autisme op een wachtlijst staan. Luijckx benadrukt dat de problematiek van mensen met autismestoornissen vaak erger wordt, als er lang met behandelen wordt gewacht. "Bij een gebroken been zouden we zoiets onacceptabel vinden."

Eerdere verliezen

Het is niet de eerste keer dat het Kannerhuis in de problemen kwam. Zowel in 2014 als 2015 boekte de zorginstelling verliezen, van ruim 1 miljoen per jaar. Volgens het autismecentrum was dat te wijten aan bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Dat wordt bevestigd door de NVA. "De zorginstellingen moeten meer doen voor minder geld. En omdat de budgetten deels zijn verschoven naar de gemeenten, is daar een enorme administratieve rompslomp bijgekomen."

Wegens de eerdere verliezen moest het Kannerhuis in 2016 al fors reorganiseren, waarbij ruim 10 procent van de 680 banen werd geschrapt. Dankzij die reorganisatie keerde het autismecentrum in 2016 even terug in de zwarte cijfers, met een bescheiden winst van 300.000 euro.

Noodgedwongen overname

Maar gezien de nu openbaar geworden resultaten was dat succes maar van korte duur. Afgelopen jaar werd de financieel vleugellamme zorginstelling uiteindelijk gered, door een overname door de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Parnassia.

Uit de jaarrekening blijkt dat het veel grotere Parnassia (omzet 825 miljoen, winst 17,3 miljoen) de liquiditeitstekorten van de instelling voor haar rekening neemt. Wel moest het Kannerhuis door de overname opnieuw banen schrappen.

Vertrekpremies

Ondanks de aanhoudende verliezen konden bestuurders afgelopen jaren vertrekken met flinke vertrekpremies. Uit eerder onderzoek door RTL Z bleek dat de ex-topman Egbert Reijnen na zijn vertrek in 2014 een vertrekbonus van 182.000 euro meekreeg.

Uit de nieuwste jaarrekening blijkt dat topvrouw Astrid van Dijk, die de instelling tussen januari 2016 en eind 2017 leidde, eveneens vertrok met een vertrekpremie. Zij ontving 75.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van