Bedrijven

Unilever koopt drankjesfabrikant van GlaxoSmithKline voor 3,3 miljard

03 december 2018 10:40 Aangepast: 03 december 2018 10:46
Beeld © ANP

Unilever breidt het assortiment uit: het bedrijf koopt de Health Food Drinks-divisie van GlaxoSmithKline voor 3,3 miljard euro. De overname past in Unilevers strategie om te investeren in gezond voedsel én markten waar het bedrijf veel groei verwacht.

De Health Food Drinks-divisie van GlaxoSmithKline - dat vooral bekend is als farmaceut - is actief in India, Bangladesh en een twintigtal andere landen in die regio. Het is de 'onaangetaste marktleider', meldt Unilever in een persbericht. Het betaalt hiervoor een bedrag van 3,3 miljard euro in cash en aandelen.

Zes keer de omzet

Dit jaar is de Health Food Drinks-divisie van GlaxoSmithKline goed voor een omzet van 550 miljoen euro. Die omzet komt voor het grootste gedeelte uit India. 

Het Brits-Nederlandse bedrijf betaalt dus zes keer de omzet als overnamesom. Ter vergelijking: Unilever is ruim 140 miljard waard op de beurs, iets minder dan drie keer de omzet van 53,7 miljard vorig jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever-topman Paul Polman treedt terug, Alan Jope nieuwe ceo

Nestlé afgetroefd

De overname behelst drie onderdelen: het samengaan van de beursgenoteerde onderdelen van beide bedrijven in India, de overname van een belang van 82 procent in GSK Bangladesh en de verwerving van commerciële activiteiten en bezittingen buiten India.

Met het akkoord is een einde gekomen aan een maandenlange strijd om het onderdeel. Naast Unilever aasde ook het Zwitserse Nestlé op het onderdeel, dat vooral bekend is geworden vanwege Horlicks. 

Dat merk is groot geworden met het maken van een drankje op basis van melk en granen. Daar zijn in India ook onder meer koekjes en granenrepen bijgekomen. Ook het chocoladedrankje Boost valt onder de GSK-dochter.

Plan één hoofdkantoor afgeblazen

De deal is de grootste strategische stap van Unilever sinds het concern in oktober zijn plannen voor het verplaatsen van het hoofdconcern naar Rotterdam moest intrekken. India is daarbij de belangrijkste opkomende markt voor Unilever.

Vorige week kondigde topman Paul Polman van Unilever zijn vertrek aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van