Bedrijven

Shell gaat beloning top aan klimaatdoelen koppelen, 'knieval' voor aandeelhouders

03 december 2018 07:44 Aangepast: 03 december 2018 11:44
Shell-topman Ben van Beurden. Beeld © ANP

Shell gaat zichzelf preciezere doelen stellen om de CO2-uitstoot te verminderen. Als het die doelen niet haalt, heeft dat gevolgen voor de beloning van de top. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan een groep aandeelhouders.

Volgens topman Ben van Beurden heeft het bedrijf een 'lange dialoog achter de rug' met institutionele beleggers. "Noem het voortschrijdend inzicht", zegt hij tegen het Financieele Dagblad.

Hij doelt op de omslag, want eerst wilde Van Beurden niet verder gaan dan de belofte de CO2-uitstoot van het bedrijf in 2050 te halveren. Van Beurden was anders bang dat het bedrijf niet flexibel genoeg was om in te spelen op veranderingen in de markt. Shell is het eerste oliebedrijf dat deze stap zet.

'Knieval'

"Met de aankondiging maakt Shell een knieval, want de druk van aandeelhouders was er al heel lang", vertelt Durk Veenstra, RTL Z-beurscommentator.

"Het bedrijf heeft lang tegengestribbeld maar nu toch kennelijk een formule gevonden waarbij het mes aan twee kanten snijdt", zegt hij. "Tevreden of ten minste tevredener aandeelhouders, en een management dat niet bij voorbaat geld inlevert."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell wil CO2-uitstoot halveren in 2050, Milieudefensie blijft bij klimaatzaak

Onder druk aandeelhouders

Onder grote druk van aandeelhouders gaat het bedrijf zich klimaatdoelen stellen voor de korte en middellange termijn. Vanaf 2020 wil het bedrijf zichzelf specifieke doelen stellen voor perioden van drie tot vijf jaar. Het streven is om in 2035 20 procent minder CO2 uit te stoten.

Wat de klanten van Shell uitstoten wordt ook meegerekend in die doelen, schrijft The Financial Times

Percentages nog niet duidelijk

De 1200 topmanagers van het bedrijf die mogelijk een deel van hun beloning niet krijgen als de klimaatdoelen niet gehaald worden, hoeven zich pas vanaf 2020 zorgen te gaan maken. Pas dan wordt er een nieuw beloningsvoorstel aan de aandeelhouders gepresenteerd. 

In dat voorstel wordt ook meer duidelijkheid over de percentages die ingehouden zullen worden als de klimaatdoelen niet gehaald worden. Daarover wordt nu nog onderhandeld met de aandeelhouders, die het bedrijf hebben aangezet tot het aanpassen van het beleid. 

Grote beleggers

Het gaat niet om kleine particuliere beleggers, maar grote institutionele partijen zoals ABP, het pensioenfonds van de Church of England en Robeco. Ook Eumedion, dat de belangen behartigt van zo'n 60 institutionele beleggers met een gezamenlijk belegd vermogen van 5000 miljard euro, was bij de gesprekken betrokken. 

Pensioenfonds ABP was blij dat Shell al eerder de ambitie uitsprak de uitstoot te halveren. "Maar het bleef in de lucht hangen of het bedrijf daar ook echt op wilde worden afgerekend. Het is positief dat die stap nu gezet wordt", zegt Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van het APB tegen het FD. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van