Bedrijven

'Managers ABN harkten legaal miljoenen extra binnen'

01 december 2018 09:54 Aangepast: 01 december 2018 10:37
Beeld © ANP

Zestien managers op een zakelijke afdeling van ABN Amro verdienden de afgelopen twee jaar, bovenop hun normale salaris, samen 15 miljoen euro extra. Volgens de letter van de wet zou dat niet in strijd zijn met de strenge Nederlandse bonuswetgeving.

Dat schrijft de Volkskrant, die de zaak op het spoor kwam door een anoniem lek via klokkenluiderssite Publeaks.

'Niet in de geest van beloningsbeleid'

De afdeling waar de grootverdieners werken of werkten werd twee weken geleden verzelfstandigd. ABN verkocht een meerderheidsbelang van het investeringsfonds ABN Amro Participaties.

Hoewel in het persbericht over de verkoop met geen woord gerept werd over de grootverdieners, bevestigt ABN tegen de krant dat het verdienen van zulke grote sommen geld 'niet in de geest is van het gematigde beloningsbeleid'.

Bonusplafond

Dat dit juist bij ABN Amro speelt is pikant, want de bank is nog altijd voor meer dan de helft in handen van de staat. De regering heeft de afgelopen jaren de bankierssalarissen flink aan banden gelegd, om excessen te voorkomen.

Daardoor is het sinds 2015 niet meer mogelijk om een bonus te krijgen die meer dan 20 procent van het jaarsalaris bedraagt. Die regel geldt voor alle werknemers van Nederlandse banken.

Winstuitkering

Toch konden de medewerkers van ABN Amro Participaties gemiddeld een half miljoen per jaar extra verdienen. Dat komt omdat de managers zelf een belang hadden genomen in het fonds, waardoor zij een deel van de winst kregen uitgekeerd in de vorm van dividend.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer toont de zaak aan dat ABN 'op alle mogelijk manieren' de regels probeert te omzeilen. Zijn partij wil minister Hoekstra van Financiën hierover tijdens het Vragenuur op dinsdag aan de tand voelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van